Hopp til innhold

Vil lokke britene hit

Britiske reiseoperatører får presentert Østfold som turistmål. Nå reiser hele staben fra Visit Fredrikstad og Hvaler til London for å treffe britene.

Skjærhalden, Hvaler

Hvalerskjærgården er noe som nå blir presentert for britiske reiseoperatører.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Vi skal fortelle om Fredrikstad, Hvaler og Østfolds fortreffelighet. I samarbeid med Cruisenettverk Østfold og Østfold Reiseliv er det utviklet kataloger med opplevelser fra hele fylket, forteller leder av Visit Fredrikstad og Hvaler, Maya Nielsen.

Maya Nielsen, Visit Fredrikstad & Hvaler

Leder av Visit Fredrikstad og Hvaler, Maya Nielsen.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Målet er å inngå konkrete avtaler med de store i bransjen, cruiseoperatører, reisebyråer og arrangører, med andre ord de som formidler reiser og opplevelser.

Workshopen i den britiske hovedstaden kalles «Norway Day in London 2014», og arrangeres i regi av Innovasjon Norge og Cruise Norway.

– Vi er i ferd med å bli etablert som cruisehavn, noe vi finner svært spennende, sier leder av Visit Fredrikstad og Hvaler, Maya Nielsen.

Det første anløpet til det som kan bli et cruiseknutepunkt i Oslofjorden vil skje i september.

Gamlebyen i Fredrikstad

Gamlebyen i Fredrikstad er allerede et av Norges mest besøkte turistmål.

Foto: NRK/Ketil Strebel

Øyhopping på Hvaler

Roar Bekkelund i Borg Havn kan fortelle at planleggingen for det første anløpet er i god rute, deretter er det er at mål i prosjektet å oppnå inntil 40 cruiseanløp i året innen 2020.

Lederen for Visit Fredrikstad og Hvaler har mye å fortelle om når hun møter britiske reiselivsfolk:

Østfold har et bredt tilbud til de besøkende, Gamlebyen, Oldtidsveien, øyhopping på Hvaler, en av Europas flotteste modelljernbaner, Ytre Hvaler Nasjonalpark og vandringer i vikingenes spor er noe av det som skiller seg ut. En teaser om Naultus Marinepark er også med til London. Fredriksten Festning og Haldenkanalen er også populære utflukter.

Video Gamlebybanen - sekund for sekund

Gamlebyen Modelljernbanesenter blir nevnt blant de mange spennende tilbudene til turistene.

– Vi merker også en betydelig interesse for vår sjøhelt og oppdagelsesreisende Roald Amundsen internasjonalt, sier Nielsen.

Stor økning i cruisetrafikken

Tall fra Innovasjon Norge forteller om drøye 700.000 cruisegjester og tre millioner dagsbesøk til Norge i 2013. Det er en økning på 66 prosent fra 2009. Den største cruisehavnen er i øyeblikket Bergen, fulgt av Stavanger, Geiranger og Oslo.

Seniorrådgiver Tor Johan Pedersen i Innovasjon Norge forteller at rundt halvparten av de besøkende fra cruiseskipene ikke har bestilt noe forhåndsprogram, det gir handelsnæringen i det aktuelle området gode muligheter til å øke omsetningen.

– Turoperatører gir også sine reisende god tid til vandring på egen hånd. Det har vært en sterk økning i turoperatørtrafikken de siste to årene, og de tilbringer nå mer tid i regionen, forteller Tove Bergseng, markedsansvarlig for cruise og turoperatører i Visit Fredrikstad og Hvaler.

Fredriksten festning, Halden

Fredriksten festing i Halden, som også er blant landets mest besøkte attraksjoner, blir også markedsført for britene.

Foto: Rainer Prang / NRK