Hopp til innhold

Vil lempe på elbilforbudet i kollektivfeltet

Snart blir det lov med kompiskjøring i kollektivfeltet langs E18 Mosseveien hvis du har elbil. Ruter vil følge med på om bussene fortsetter å komme seg raskt fram.

Mosseveien

FÅR SELSKAP: Bussene har vært mindre forsinket etter at elbilene ble kastet ut av kollektivfeltet. Om en drøy uke vil flere elbiler igjen være på plass her.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Det er Statens vegvesen som nå åpner for at elbil med passasjer får tilgang i kollektivfeltet. I forbindelse med rehabiliteringen av Brynstunnelen ble de kastet ut. Noe som har gitt gode resultater for bussens fremkommelighet.

Per Morten Lund

Regionvegsjef i Statens vegvesen, Per Morten Lund.

Foto: NRK

– Det er slik at vi også har et ønske om å stimulere til flere utslippsfrie kjøretøy, og vi tror det er mulig, med den trafikksituasjonen som er på Mosseveien, å få til både begrenset tilgang til elbiler og bra framkommelighet for bussene samtidig, sier regionvegsjef Per Morten Lund.

Tiltaket er midlertidig mens tunellrehabiliteringen pågår og skal gjelde i rushtiden mellom klokka 07 og 09 og mellom 14 og 18. Vegvesenet håper at strekningen vil være ferdig skiltet om til 1. juni.

– Nå tror jeg det er mange som kommer til å juble, og jeg tror også at det vil bidra til at flere velger elbil av de som pendler på den strekningen, sier Christiana Bu, generalsekretær i Elbilforeningen.

Skal vurdere situasjonen fortløpende

Mandag morgen sa Ruter at farten på Mosseveien mellom Fiskevollen og Kongshavn har økt med 25 prosent etter at bussene fikk kollektivfeltet for seg selv.

Øystein Dahl Johansen

Kommunikasjonsrådgiver i Ruter, Øystein Dahl Johansen.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Kollektivselskapet sier de har vært klar over at kompiskjøring har vært vurdert hele veien.

– Vi har hatt veldig god effekt sånn som det har vært nå, og så får vi vurdere situasjonen løpende for å sikre fremkommeligheten for bussene. Det er i hvert fall det som er aller mest effektivt, hvis bussene kommer kjapt fram. Da blir kundene fornøyde, og da er det enda flere som reiser kollektivt, sier Øystein Dahl Johansen, kommunikasjonsrådgiver i Ruter.

Har vært testet ut før

I forbindelse med oppussingen av Smestadtunnelen fikk Elbilforeningen for et år siden gjennom kompiskjøring på E18 ved Sandvika. Ifølge foreningen førte det til at 1/3 av elbilene ble igjen i kollektivfeltet, mens 2/3 gikk over til de andre feltene.

Christina Bu

Generalsekretær i Elbilforeningen, Christina Bu.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Så det er fortsatt god flyt for bussene. Samtidig som det er flere som får øynene opp for at det faktisk går an å kjøre sammen fram og tilbake til jobb, sier Christina Bu.

Elbilforeningen tror noe av det samme kan skje på Mosseveien. Statens vegvesen sier de vil vurdere trafikksituasjonen løpende.

– Så får vi se. Hvis det ikke fungerer, får vi vurdere det på nytt. Vi har ganske god kontinuerlig kontakt med Ruter om dette, sier regionvegsjef Per Morten Lund.