Hopp til innhold

Disse barnehagene vil byrådet selge

OSLO (NRK): I dag ble det klart hvilke ti barnehager Oslo kommune ønsker å legge ut for salg. Foreldre fortviler over situasjonen og Fagforbundet kaller prosessen er farse.

Barnehage

VIL SELGE: I fjor gikk rundt 15 000 barn i Oslo i private barnehager, hvis bystyret får det som de vil blir det flere. Torsdag ble det klart hvilke barnehager de ønsker å selge.

Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

De foreslåtte barnehagene omfatter 576 barnehageplasser og ligger i bydelene Alna, Vestre Aker og Søndre Nordstrand.

  • Bydel Vestre Aker: Holmen, Midtstuen, Rønningen.

  • Bydel Søndre Nordstrand: Asperud, Hauketo, Vestskrenten.

  • Bydel Alna: Fagerholt, Lindebergstua, Smedbakken, Sørhellinga.

Det er byrådsavdelingen for kunnskap og utdanning som har plukket ut de ti barnehagene, som nå er ute på en såkalt administrativ høring.

Det betyr at foreldre og ansatte skal få si sin mening før endelig beslutning om salg blir tatt av byrådet i mai.

– Foreldre er oppgitte og ansatte gråter

Eivind Volder Rutle er talsperson i Foreldreaksjonen.

ER IKKE MED PÅ LAGET: Eivind Volder Rutle er talsperson i Foreldreaksjonen og sier at foreldre ikke er med på privatisering av barnehagene.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Eivind Volder Rutle er talsperson i Foreldreaksjonen som er i mot privatisering av barnehager. Han er også far til en tre-åring i Asperud barnehage, som nå kan bli lagt ut for salg.

– Jeg ble en blanding av sjokkert og litt overrasket over at barnehagen er på lista. Den er jo blitt forsøkt konkurranseutsatt, og siden det ikke gikk bra trodde jeg ikke de ville prøve å selge oss, sier han til NRK.

Tidligere i år varslet byrådet at de ville konkurranseutsette syv barnehager, men droppet prosjektet ved fire av dem fordi interessen ikke var stor nok.

Asperud var en av barnehagene som var utsatt og Volder Rutle beskriver de fire siste månedene som et eneste langt høringssvar.

– Disse prosjektene presser ut de ansatte, og da mister tre-åringen min sine trygge voksenpersoner. Det er 100 år med kompetanse i barnehagen her som vil flykte, forteller Volder Rutle.

Han skjønner ikke hvorfor man skal privatisere barnehagen.

– Stemningen blant foreldrene er entydig. Ansatte gråter og vi er fortvilte og sinte.

– Barna våre har vært prøvekaniner i fire måneder mens vi skulle bli konkurranseutsatt, og nå skal de fortsette i seks måneder til? Det er uetisk, forteller han.

  • Synes du oslopolitikerne tar ansvaret når det gjelder barnehager? Kommenter under artikkelen!

– Tar ikke ansvar

Libe Rieber-Mohn

SKUFFA: Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohn er svært skuffa over at bystyret har valgt ut ti barnehager som de ønsker å selge.

Foto: Bjurn Avlesen

– Byrådet fører en barnehagepolitikk som nå er på ville veier. De burde sørge for flere barnehageplasser, men istedenfor går nå 600 barn en usikker framtid i møte, sier Rieber-Mohn til NRK.

Hun hevder at kommunen ikke får mindre utgifter av at barnehagene blir solgt, fordi kommunen må gi barnehagene driftstilskudd, som igjen brukes til å finansiere kjøpet.

– Så da kan man jo spørre seg hvorfor de gjør det, spør Rieber-Mohn.

– Vi har et byråd som ikke vil etablere nye plasser, men basere seg på private aktører og da mener jeg at de ikke tar det ansvaret som oslopolitikere har, avslutter hun.

Anniken Hauglie (H), som er ansvarlig byråd for Oslo-barnehagene, lover at det vil bli flere barnehageplasser, men kun private.

– Tilbyr ekstra støtte

Anniken Hauglie

I TRÅD MED PLANENE: Anniken Hauglie lover å gjøre alt i sin makt for at barn og foreldre i de ti barnehagene ikke skal lide fremover.

Foto: Oslo Høyre

– Bystyret har vedtatt at veksten skal komme i privat regi. Cirka halvparten av barnehagene i dag er kommunale, det er en god miks. Jeg føler meg trygg på at vi kommer til å sikre byens barn og foreldre i årene fremover, sier Hauglie.

Hun forteller at de ti barnehagene har vært klar over prosessen som kunne komme.

– Vi er opptatt av å ivareta både barna og de ansatte, og vi stiller veldig strenge krav til de som tar over, sier hun til NRK.

Hun har registrert at dette opprører mange.

– Det har vært en sak som har engasjert mange, men vi er opptatt av å ivareta kvaliteten, og skal gjøre alt for at prosessen blir bra for både barn og ansatte, presiserer byråden.

– Dette var noe vi varslet om for en stund siden og jeg forstår at det er en krevende situasjon, men vi vil tilby de barnehagene ekstra støtte og ressurser i prosessen, avslutter hun.

– Tror ikke på støtte

Eivind Volder Rutle fra Foreldreaksjonen tror ikke noe på den ekstra støtten Anniken Hauglie lover.

– For datteren min har det allerede vært vanskelige en stund. Når voksenpersoner går med en en klump i magen fordi de er redd for å bli pressa ut gjør det noe med barnas hverdag, forteller han.

– Hun kommer med feilaktige og generelle uttalelser og det gjør at vi ikke føler oss veldig trygge, sier Volder Rutle.

Han håper privatisering av barnehager blir stanset.

– Innbyggerne er helt klart imot. Bygg heller de tusen barnehageplassene som mangler, i stedet for å ødelegge for de godt fungerende barnehagene, er hans råd til bydelen.

– Foreldre fortjener forutsigbarhet

Roger Dehlin, nestleder i Fagforbundet Oslo

EN FARSE: Roger Dehlin, nestleder i Fagforbundet Oslo, synes det byrådet driver med ligner en farse.

Foto: Ketil Jordan / NRK

Fagforbundet i Oslo fortviler over situasjonen, de var veldig negative til konkurranseutsettingen, og synes at prosessen nå er blitt verre.

– Vår kritikk av prosessen står fast. Nå selges ti barnehager med nesten 600 barnehageplasser. Samtidig ser vi at konkurranseutsettingen av barnehager har vært en kostbar farse, sier nestleder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin.

Han presiserer at kommunen har brukt mye ressurser på en konkurranseutsetting som ikke egentlig har vært en konkurranse.

– Ikke minst bygges det ikke kommunale barnehager i Oslo, bare kommersielle, forteller han.

– Foreldre og ansatte fortjener forutsigbarhet og trygghet for hvem som driver og hvordan barnehagen drives, sier Dehlin.