Hopp til innhold

Vil legge ned nye Viken

Valgvinnerne Ap, Sp, MDG og SV presenterte tirsdag den politiske plattformen for Viken. De rødgrønne vil legge ned det nye storfylket som de nå selv skal styre.

Pressekonferanse om Viken , de rødgrønne vil skrote

Valgvinnerne av fylkestingsvalget vil skrote det nye gigantfylket.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det er hyggelig å stå her og presentere den første, men forhåpentligvis siste politiske plattformen for Viken, sier Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, førstekandidat for Senterpartiet i Viken, på pressekonferansen.

Etter sammenslåingen av Akershus, Østfold og Buskerud vil det nye storfylket Viken strekke seg fra Hardangervidda til Halden.

Men etter at de rødgrønne vant fylkestingsvalget i det nye fylket med 1,2 millioner innbyggere, går Viken nå en usikker fremtid i møte.

– En stor seier

– Vi har fått gjennomslag for å sende en søknad om oppløsning av Viken. Det blir heller ikke noe fylkeshus i Sandvika, sier Tvinnereim til NRK.

– I arbeidet med denne plattformen har vi sett veldig tydelig hvor mangfoldig Viken er, og hvor krevende det er å finne gode løsninger for folk som bor i nærheten av Hardangervidda og de som bor på grensa til Oslo.

Reverseringen av Viken fylke, som det nye politiske flertallet i Viken går inn for, regnes som en seier for Senterpartiet.

– Dette er en stor seier for oss. Jeg er kjempefornøyd. Vi har gjort et historisk godt valg, sier Tvinnereim til NRK.

Det nye fylket skal etter planene være klar for sine oppgaver fra 1. januar 2020.

Alle de fire partiene var imot sammenslåingen.

– Dette utgjør et tydelig signal til den blåblå regjeringa om at den politikken de fører, både når det gjelder sentralisering generelt og tvangssammenslåing, er en politikk som Viken ikke ønsker seg, sier Senterpartiets førstekandidat.

Anne Beathe Tvinnereim (Sp) Tonje Brenna (Ap)Camilla Eidsvold (SV)Kristoffer Robin Haug (MdG)

Anne Beathe Tvinnereim (Sp), Tonje Brenna (Ap), Camilla Eidsvold (SV) og Kristoffer Robin Haug (MDG) er valgvinnerne av fylkestingsvalget i det nye storfylket Viken.

Foto: Viken

Starten på slutten for Viken

Ap, Sp, MDG og SV presenterte plattformen for nye Viken fylke for perioden 2019 til 2023 tirsdag ettermiddag.

For å få til å skrote Viken må det et eventuelt regjeringsskifte til i 2021. De må også innvilge søknaden om oppløsning av storfylket.

– Vi tror det er gode muligheter for dette. Det viser kommunevalget at det er, sier Tvinnereim.

Tonje Brenna, føstekandidat i Arbeiderpartiet, tror det kan virke noe paradoksalt for mange at det var de partiene som var mot Viken som nå skal styre storfylket.

– Det er Stortingsvalget i 2021 som skal avgjøre Vikens framtid. Det betyr likevel ikke at vi går på jobb de neste fire årene med noen form for forbehold. Tvert imot skal vi stå på hver eneste dag, til det beste for folk i hele vårt område. sier Brenna.

Fylkestinget i Viken

Slik fordeles de 87 plassene i fylkes­tinget mellom partiene:

Grafikk som illustrerer kommunestyrets sammensetning med prikker. Hver prikk representerer en mandat.

Har ønsket reversering lenge

Før valget gikk både Senterpartiet og Sosialistisk venstreparti hardt ut mot sammenslåingen, og gjorde reverseringen av Viken til sine viktigste kampsaker.

Arbeiderpartiets toppkandidat Tonje Brenna har de siste årene også vært en tydelig kritiker av planene, men var derimot vagere i uttalelsene før valget.

– Jeg kan ikke svare på det. Partiprogrammet sier ingenting om hva vi vil gjøre med Viken dersom vi får muligheten til å oppheve vedtaket, sa Brenna til NRK.

Viken - riktig og ny versjon

Slik blir Viken seende ut. Det lyse feltet i midten er Oslo.

– Vi har vist våre velgere at vi står for det vi har gått til valg på. Vi står for å søke om oppløsning, og vi står for at vi ikke vil bygge et fylkeshus til en milliard kroner i Sandvika, sier Camilla Eidsvold, førstekandidat i SV, på dagens pressekonferansen.

– Vi fire partiene har alle vært imot denne tvangssammenslåingen, og forhandlingene har vist med all tydelighet at Viken er en lite hensiktsmessig konstruksjon, sier Tvinnereim.

Troms og Finnmark

Også i nord ble de rødgrønne enige mandag om plattformen for Troms og Finnmark.

Men det nye fylket får ikke lang levetid, hvis Ap, Sp og SV får det som de vil.

Protestene mot å slå sammen Troms og Finnmark har vært høylytte, og særlig fra Finnmark.