Vil legge ned Aker Sykehus

Sammenslåingen av Helse Øst og Sør står for døren. Nå vil sjefslege på Ullevål legge ned Aker Sykehus for å spare milliarder.

Aker Sykehus
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Stortingsrepresentant Jan Bøhler krever at Groruddølingene får tilbake sitt gamle sykehus for å slippe å reise til Ahus i Lørenskog.

Trenger nærhet til sykehuset

Men nå foreslår sjefslege Rolf Kåresen ved Ullevål Sykehus å legge ned hele Aker Sykehus. Han mener nye Ahus skal ha en stor nok populasjon og bør ta hele Groruddalen med seg for å fylle sitt sykehus.

- De har tatt det kunstige grep og lagt søndre Nordstrand og deler av Follo under Aker Sykehus for å kunne fylle sykehuset med pasienter. Det er klart at disse pasientene trenger nærhet til sykehuset sitt, sier han.

Videre sier Kåresen at Aker sykehus har mistet hele sitt lokale sykehusområde.

Sparer milliarder

Hensikten med å slå sammen Helse Øst og Helse Sør er å spare 800 millioner kroner. Men ifølge Kåresen er det milliarder å spare på å droppe Aker, og bygge et nytt Follo Sykehus eller å pusse opp gamle Moss Sykehus.

- Det er klart med så store driftsutgifter som Aker har, skulle det ikke forundre meg at det er mulig å hente inn langt mer enn de 800 millionene som er planlagt, sier Kåresen.

Vil bygge boliger

Oslo trenger 50.000 nye boliger fram til 2025. Det går fram av forslaget til ny kommuneplan, som nå er ute til høring. Og byrådet i Oslo har kastet lange blikk på Aker som et eventuelt boligområde. Kåresen er enig i dette, og tror Aker kan bli et svært attraktivt sted i et hett boligmarked.

Men sykehusdirektør Hulda Gunlaugsdottir ved Aker Sykehus er ikke redd for at sykehuset legges ned.

- Det er nok ikke fare for nedleggelse så lenge veggene her buler av utskrivningsklare pasienter og pasientgrunnlaget for kirurgi er på størrelse med halve Nord-Norge, sier hun.

- Bør heller få flere pasienter

Og flere reagerer på Kåresens utspill.

- Aker sykehus bør heller få flere pasienter fra Groruddalen, enn å legges ned, sier Marianne Borgen som er SVs ordførerkandidat og som sitter i styret for Aker sykehus.

- Dette forslaget er ganske ille, for det skaper en del usikkerhet og utrygghet for Groruddalens befolkning. Soria Moria erklæingen har sagt at ingen lokalsykehus skal legges ned. Det er helt åpenbart at befolkningen i Groruddalen trenger Aker sykehus, fortsetter Borgen.

Hør debatt om Aker sykehus.