Tirsdag går næringsliv, landbruk og kommunen sammen om et stort møte der målet er å få satt Nes på matkartet.
Nes vil etablere «Den gyldne landevei» der folk kan kjøre langs ei rute og besøke gårdsutsalg, småprodusenter, og kulturopplevelser.
– Jeg tror få vet hva Romerike er. Mange ville hatt godt av å ta turen av motorveien og se hva som finner der ute i det landskapet, sier Ola André Olsen, prosjektutvikler i Nes kommune.
- Nes er den største kornkommunen i Norge
- Nes er landets tredje største landbrukskommune
Artikkelen fortsetter under bildet
– En gylden omvei
Et av stoppestedene er tenkt å være hos bonde Hans Arild Grøndahl. Han lager fersk-osten «Nyr», som ellers bare er å få på restauranter, gårdsbutikker og på Mathallen i Oslo.
Han mener Nes har mye å tilby på ei slik besøksrute.
– Vi har gode produsenter, gode produkter, godt landskap og mye kultur. Alt det klarer vi å binde sammen til en sånn gylden omvei, sier Hans Arild Grøndahl.
Han synes det er synd at melk i Norge blandes sammen til ett produkt uten lokal smak.
– Mjølka er omtrent som vin. Den påvirkes av hvordan graset dyrkes og gror, vin påvirkes av hvordan druene dyrkes og gror.
– Mjølk smaker forskjellig, fra ku til ku, fra produsent til produsent og fra landsdel til landsel. Det er kjempestore variasjoner.
Yster for topp-restaurant
Før Hans Erik Grøndahl sender avgårde melk til meieri i Oslo, tar han av en del til sitt eget gårdsmeieri.
Der produserer han ferskosten «Nyr» en dag i uka. Og produksjonen er levedyktig. Han produserer 140 kilo ost hver uke. Michelin-restauranten Maemo er blant brukerne.
– Jeg visste ikke hvem de var og hva de skulle. Jeg har hatt mange kjøkkensjefer her. De syns det er helt topp å få være med om morran og mjølke og så få smake produkter hos bonden på kjøkkenet, sier Hans Erik Grøndahl.