Hopp til innhold

Vil lage gyllen omvei fra Gardermoen

Melk er omtrent som vin, sier bonden. Melka smaker forskjellig ettersom hvilken gård den kommer fra. Nå vil Nes kommune ha oss ut på gårdsbesøk.

Ola Olsen, Nes

Ola André Olsen er prosjektutvikler i kultur- og næring i Nes kommune. Han vil ha flere til å kjøre på tur i bygda.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK

Tirsdag går næringsliv, landbruk og kommunen sammen om et stort møte der målet er å få satt Nes på matkartet.

Nes vil etablere «Den gyldne landevei» der folk kan kjøre langs ei rute og besøke gårdsutsalg, småprodusenter, og kulturopplevelser.

– Jeg tror få vet hva Romerike er. Mange ville hatt godt av å ta turen av motorveien og se hva som finner der ute i det landskapet, sier Ola André Olsen, prosjektutvikler i Nes kommune.

  • Nes er den største kornkommunen i Norge
  • Nes er landets tredje største landbrukskommune

Artikkelen fortsetter under bildet

Ola Olsen, Nes

Prosjektutvikler Ola André Olsen sier at kommunen skal sette ned tre arbeidsgrupper hvor folk kan være med å arbeide videre med den gyldne landevei og også med kolonihagehus.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK

– En gylden omvei

Et av stoppestedene er tenkt å være hos bonde Hans Arild Grøndahl. Han lager fersk-osten «Nyr», som ellers bare er å få på restauranter, gårdsbutikker og på Mathallen i Oslo.

Han mener Nes har mye å tilby på ei slik besøksrute.

– Vi har gode produsenter, gode produkter, godt landskap og mye kultur. Alt det klarer vi å binde sammen til en sånn gylden omvei, sier Hans Arild Grøndahl.

Hans Arild Grøndahl

Her står Hans Arild Grøndahl i meieriet sitt i Nes. Han produserer 140 kilo os i uka.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK

Han synes det er synd at melk i Norge blandes sammen til ett produkt uten lokal smak.

– Mjølka er omtrent som vin. Den påvirkes av hvordan graset dyrkes og gror, vin påvirkes av hvordan druene dyrkes og gror.

– Mjølk smaker forskjellig, fra ku til ku, fra produsent til produsent og fra landsdel til landsel. Det er kjempestore variasjoner.

Yster for topp-restaurant

Før Hans Erik Grøndahl sender avgårde melk til meieri i Oslo, tar han av en del til sitt eget gårdsmeieri.

Der produserer han ferskosten «Nyr» en dag i uka. Og produksjonen er levedyktig. Han produserer 140 kilo ost hver uke. Michelin-restauranten Maemo er blant brukerne.

– Jeg visste ikke hvem de var og hva de skulle. Jeg har hatt mange kjøkkensjefer her. De syns det er helt topp å få være med om morran og mjølke og så få smake produkter hos bonden på kjøkkenet, sier Hans Erik Grøndahl.

Kyrne til Grøndahl i Nes

Her går kyrne til Grøndahl. På litt avstand riktignok. Ku og kalv får gå to måneder sammen før de skilles, og bonden har forskere fra Canada, Nederland, Sveits og Norge på besøk. Det er uenighet om det er lurt å la ku og kalv være sammen.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK