Vil kystsøpla til livs

Engasjementet for å bekjempe marin forsøpling er økende.

Illustrasjonsfoto

2013: Under fjorårets aksjon ble det ryddet norske strender tilsvarende en strekning på nesten 30 mil. 116 000 kilo avfall ble samlet inn.

Foto: Rainer Prang / NRK

Tusenvis av frivillige er forventet å delta i kommende helgs strandrydding langs hele norskekysten.

Allerede fredag er skoleklasser og bedrifter i sving i fjæra, mens den offisielle aksjonsdagen er lørdag 10. mai.

- Oppslutningen om disse dugnadene blir større år for år. Denne gangen regner vi med at 400 lokale aksjoner vil bli gjennomført ved hjelp av 10 000 frivillige, sier aksjonsleder Mali Hole Skogen i Hold Norge Rent i en pressemelding.

Les også:

Mer forsøpling

Hold Norge Rent har i år fått rapporter om at det er enda mer søppel i fjæra enn i fjor, og at det mange steder ser styggere ut enn tidligere år.

- Marin forsøpling er et raskt økende problem i store deler av verden. Det kjenner ingen landegrenser og er en trussel mot livet på jorden.

Derfor er det bra at de norske strandryddeaksjonene er forankret i et globalt prosjekt som stadig brer om seg, sier Cecilie Lind, miljø- og kvalitetsdirektør i gjenvinningsbedriften Ragn-Sells.

Ryddeprosjektets er kombinasjonen av praktisk innsats og dokumentasjon av tilstanden. Under ryddearbeidet kartlegges hva søppelet består av, og resultatene skal brukes til å forbygge søppelproblemet.

Under fjorårets aksjon ble det ryddet norske strender tilsvarende en strekning på nesten 30 mil. 116 000 kilo avfall ble samlet inn.

Plast i alle varianter utgjorde en stor del av funnene. Også byggematerialer, matemballasje, tau og isopor utgjorde tunge poster i resultatoversikten.

Det ble også gjennomført 34 dykkeraksjoner i 2013.

Les også:

Illustrasjonsfoto

CLEAN UP. 10. mai er blitt til 'European Clean-Up Day' og involverer mange land i Europa.

Foto: Rainer Prang / NRK

Hele Europa

Den norske strandryddingen er en del av en internasjonal dugnad med utspring i den amerikanske organisasjonen The Ocean Conservancy.

Nær ti millioner mennesker fra mer enn 150 land har deltatt.

- Strandryddingen bidrar til å avdekke omfanget av en av vår tids virkelig store miljøutfordringer. Derfor er vi svært glad for at vi i år for første gang er koordinert i hele Europa. 10. mai er fra nå av European Clean-Up Day, sier Mali Hole Skogen.

Tiltaket er støttet av Europakommisjonen og gjennomføres i regi av nasjonale organisasjoner i de fleste europeiske land.

Les også:

Søppel i strandkanten

MELD DEG PÅ. Hold Norge Rent oppfordrer til å rydde strender.

Foto: Rainer Prang / NRK

Dette kan du gjøre

På Hold Norge Rents hjemmesider gis det følgende tips til de som ønsker å engasjere seg:

Meld deg på her
Rydd en strand!
Registrer det du fant
Engasjer familie, venner, naboer og kollegaer for eksempel gjennom Facebook
Rydd enda en strand!