Hopp til innhold

Vil kutte sju årsverk hver dag

Ledelsen ved Oslo Universitetssykehus foreslår å kutte mer enn sju årsverk hver dag frem til nyttår. De ønsker dermed å fremskynde planlagte kutt.

Video Oslo universitetssykehus skal kutte opp mot 3000 årsverk

Det er planer om å kutte ytterligere 1000 årsverk innen utgangen av neste år, en tredel av disse skulle bort i år.

Foto: Nyhetsspiller

Kutten vil ramme pasientene, i verste fall kan noen dø, mener foretakstillitsvalgt for overlegene Aasmund Bredeli.

– V kan vente at det blir lenger ventetider på utredninger og behandling. Hvis man ikke får komme på sykehus når man har krav på det, så kan sykdom utvikle seg og det kan sette liv og helse i fare, sier Bredeli.

Vil kutte 700 årsverk før nyttår

Ved nyttår ble 160 000 innbyggere overført fra Oslo Universitetssykehus til Ahus. Som følge av dette har sykehuset mindre penger og har måttet nedbemanne.

1000 årsverk er allerede kuttet i år. Det er planer om å kutte ytterligere 1000 årsverk innen utgangen av neste år, en tredel av disse skulle bort i år.

Nå vil ledelsen ved sykehuset fremskynde prosessen og kutte 700 årsverk før året er omme. Også foretakstillitsvalgt for sykepleierne Merete Norheim Morken er bekymret og frykter at liv kan gå tapt.

– Hvis vi skal nedbemanne ytterligere, så vil det går ut over pasientene, sier Morken.

Stort press

Det er ikke konstituert administrerende direktør Jan Eirik Thoresen ved Oslo Universitetssykehus enig i.

– Vi må klare å prioritere i køene våre slik at folk ikke dør i kø.

Oslo Universitetssykehus bruker én million kroner mer enn de skal hver dag. Ledelsen ved sykehuset har et sterkt press på seg fra Helse Sør-Øst og helsedepartementet til å få kostnadene ned.

Jan Eirik Thoresen, Helse Midt-Norge

Jan Eirik Thoresen.

Foto: Jørn Fremstad/Helse Midt-Norge
Merete Norheim Morken

Merete Norheim Morken.

Foto: NRK
Aasmund Bredeli

Aasmund Bredeli.

Foto: Odd Iversen / NRK

– Det ligger en risiko at vi i en periode kan få noe lenger ventetid. Vi har ikke klart å kutte tidligere dette året. Vi skal forsøke å intensivere gjennom høsten fordi vi uansett er nødt til å gjennomføre dette i 2012, sier Thoresen.

Mener omstilling koster

Merete Norheim Morken frykter likevel konsekvensene.

– Hver av disse ansatte gjør en formidabel jobb på sykehuset nå i dag. Det er ikke sånn at mange ikke har noe å gjøre. Hvis man ikke skal redusere pasientbemanningen, så kan ikke jeg se at det er lett å kutte, sier Morken.

Sykehuset er nå i en omstillingsprosess. Morken mener man trenger forståelse for at det koster penger.

– Vi vet jo at forutsetningen for disse innsparingene egentlig var en samlokalisering, og det har vi ikke gjort ennå. Jeg tror at det som er løsningen er forståelse for at omstilling koster. Ikke bare investeringsmessig, men også driftsmessig.

– Nærmer seg et kritisk punkt

Bredeli mener disse foreslåtte innsparingene er kritiske for sykehuset.

– Vi må huske på at vi har drevet med kontinuerlig innspring de siste 10–15 årene. Når man da trekker ut den siste spilen fra felgen, så bærer ikke hjulet lenger. Vi begynner å nærme oss det punktet nå, sier Bredeli.

Men konstituert administrerende direktør Jan Eirik Thoresen avviser at situasjonen er så alvorlig.

– Jeg ser ingen kollaps i dette. Når vi har mistet inntekter og pasienter, så må vi klare å tilpasse oss det. Dette er ingen overraskelse for oss. Vi har ikke klart å fått det til før, vi skal forsøke nå. At det er vanskelig, det er en annen sak.