Hopp til innhold

Politikere vil kutte egen lønn med mange millioner: – I dag jubler vi!

De rødgrønne partiene er enige om å kutte egen politikerlønn med over 10 millioner kroner når Akershus skal gjenoppstå neste år.

Det første konstituerende møte i fylkestinget for Viken fylkeskommune i 2019.

HØYT UNDER TAKET: NRK har avdekket at mange av fylkespolitikerne i Viken har gitt seg selv romslig økonomi. Her var de samlet for første gang som Viken fylkesting under skinnende lysekroner i 2019.

Foto: Vidar Ruud / NTB

I dag så jubler vi rett og slett! Vi har fått til et stort kutt i egen lønn.

Det er ikke ofte man jubler så høyt for det?

Nei, men når de rødgrønne nå kutter politikerlønningene så tilsvarer det gratis skolemat for nesten alle videregående skoler i Akershus, sier gruppeleder Balder Alvær Olafsen (SV).

Vi vil heller prioritere å bruke penger på gode skoler, grønn kollektivtransport og et godt idrettstilbud enn politikerlønninger.

Tirsdag ble det klart at et rødgrønt flertall har vedtatt å kutte kraftig i godtgjørelsene for heltidspolitikerne i nye Akershus fylkeskommune. Lønningene skal ned med 15 prosent.

Det tilsvarer over 10 millioner kroner.

Gallup-viken

– Nå tar vi ansvar og kutter i egne lønninger. Vi håper andre fylker og kommuner går etter, sier gruppeleder Balder Alvær Olafsen (SV).

Foto: Nadir Alam / NRK

Dobbel lønn, ekstra betalt for møter og lønnsfest på bakrommet

I en serie med saker har NRK fortalt om politikerlønningene i Viken.

Vi har sett på høye møtehonorarer for fem minutter lange møter, politikere med flere verv som tjener mer enn statsråder, og heltidspolitikere som skulle ha ekstra betalt for å gå på møter i arbeidstida.

Vi har også fortalt om en fylkespolitiker som fikk 117.000 kr for å ansette ny sjef og avdekket lønnsfest på bakrommet med skattebetalernes penger.

Mange fylkespolitikere ga også seg selv dobbel lønn.

I flere av sakene har politikerne i ettertid snudd og senket egne honorarer.

De rødgrønne foreslår nå flere tiltak for hindre at noe lignende kan skje igjen.

Ingen kan tjene mer enn en hundreprosents stilling. Vi innfører egen godtgjøring for korte møter og vi skal få på plass et register for doble godtgjøringer. I tillegg skal vi oppfordre Stortinget til å gi oss myndighet til å faktisk regulere dette, forteller Alvær Olafsen.

Les også: Deltidspolitikere tjener hundretusenvis ekstra på møter i arbeidstida

Fylkesordfører Roger Ryberg (med kjede i midten) med det nye medlemmene på det første konstituerende møte i fylkestinget for Viken fylkeskommune på universitetet i Ås. 2019.
Fylkesordfører Roger Ryberg (med kjede i midten) med det nye medlemmene på det første konstituerende møte i fylkestinget for Viken fylkeskommune på universitetet i Ås. 2019.

Mener medieoppmerksomheten har bidratt

Vi ønsker at nye Akershus skal gå foran som det første fylket i landet som kutter over hele fjøla, sier Hoda Imad.

Hun er Arbeiderpartiets fylkesrådslederkandidat i Akershus.

Men hadde det skjedd hvis ikke NRK hadde satt dette på dagsorden?

Medieoppmerksomheten har selvfølgelig bidratt til at folk erkjenner at lønningene vi har hatt i Viken er for høye. Derfor tar vi ordentlig tak nå, sier Imad.

– Politikerlønningene i Viken er altfor høye, og for oss i Arbeiderpartiet har det vært viktig å kutte fra dagens nivå når vi nå går inn i Akershus.

Hoda Imad

– Vi ønsker å bruke pengene på fellesskapet, velferd og ungdommene våre, sier Hoda Imad, Arbeiderpartiets fylkesrådslederkandidat i Akershus.

Foto: Johannes Kiese

Ingen jubel fra Høyre, men sier ja likevel

I år er det fylkestingsvalg.

– Vil politikerlønningene fortsatt bli kraftig redusert hvis det blir blått flertall i Akershus?

Ja, det er det ingen tvil om, sier gruppeleder fra Høyre, Anette Solli.

For selv om Høyre ikke var helt enige i «profilen» til de rødgrønne, så har de valgt å slutte seg til forslaget om lavere politikerlønninger.

I utgangspunktet så synes ikke vi det er riktig at vi bruker tid på å krangle om de folkevalgtes godtgjøringer og ressurser nå. Derfor slutter vi oss til forslaget, selv om våre forslag til kompromiss ikke førte frem.

Det endelige vedtaket om å kutte lønningene gjøres på fylkestingsmøtet i juni.

– Hvis man er opptatt av å spare penger så burde man kanskje tenkt litt annerledes på hva man gjør med å nedlegge Viken, som til sammenligning koster 377 millioner kroner, avslutter Solli.

Anette Solli står på en bro inne i Galleri Oslo. Politikeren har en rød cardiganjakke og hvit bluse. Hun smiler bredt og ser inn i kameraet.

– Vi vil heller bruke tid på andre viktige oppgaver som angår innbyggerne våre i langt større grad, sier Anette Solli (H) om politikerlønningene.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Hei!

Har du tips, innspill eller kommentarer til saken?

Ta i så fall gjerne kontakt med oss på e-post.

Vi er også interessert i innspill til andre saker du mener vi bør se nærmere på.