Hopp til innhold

Vil kaste private ut av utstillingsvinduet

Byrådet i Oslo har startet felttoget mot privat omsorg. Men når de skal skryte av kommunens eldreomsorg, er det et kommersielt sykehjem de viser fram.

Hovseterhjemmet skybar

CÆSAR SKYBAR: Gjest på dagsenteret ved Hovseterhjemmet, Sigve Tjøtta, studerer menyen sammen med Høyre-politikerne Eirik Lae Solberg og Saida Begum og Unicare-direktør Janne Sonerud. Bardisken er den originale fra TV-serien Hotel Cæsar.

Foto: Olav Juven / NRK

Med skybar i toppetasjen, kinosal i kjelleren og egen butikk er det Hovseterhjemmet byrådet bruker som utstillingsvindu overfor gjester fra fjern og nær.

Både Danmarks eldreminister, journalister og besøkende fra andre kommuner har blitt invitert til sykehjemmet på Oslos vestkant, som Unicare Omsorg driver på oppdrag fra Oslo kommune.

Men når kontrakten utløper i oktober neste år, blir Unicare kastet på dør. Det blir også alle andre kommersielle selskaper som driver sykehjem hvis det rødgrønne byrådet får det som det vil.

– Helt forferdelig

– Jeg synes det er helt forferdelig at Ap-byrådet vil avvikle gode private tilbud som det vi ser på Hovseter, sier Høyres gruppeleder i bystyret og byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg.

– Og det blir jo ekstra rart at de ønsker å avvikle et tilbud som de skryter av og inviterer gjester til både fra utlandet og fra Norge for å vise fram eldreomsorgen i Oslo.

– Dette viser at byrådets ideologiske tilnærming betyr at eldre i Oslo får et dårligere tilbud, sier han.

– Urimelig

Direktør Janne Sonerud i Unicare Omsorg synes det er hyggelig å vise fram det de får til på Hovseterhjemmet og undrer seg over at de ikke får fortsette driften.

– Det virker jo litt urimelig. Jeg tenker at dette handler mer om ideologi enn kvalitet og innhold i tjenesten, sier hun.

Hoveseterhjemmet kinosalen

EGEN KINOSAL: Kinosalen med autentiske kinoeffekter er noe av det daglig leder ved Hovseterhjemmet, Inger Johanne Walstad (t.v.) og direktør i Unicare Omsorg, Janne Sonerud, viser fram til norske og utenlandske gjester. Stolene er fra gamle Frogner kino.

Foto: Olav Juven / NRK

Det nye Hovseterhjemmet åpnet i august 2017. Janne Sonerud sier at de fikk overlevert et veldig fint bygg fra Oslo kommune.

– Men bygget i seg selv har liten verdi uten et godt innhold. Det var ikke planlagt med en Cæsar skybar, en kinosal eller butikk. Det er konsepter som vi har utviklet her på Hovseterhjemmet, sier Sonerud.

Viser fram bygget

Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) sier at Hovseterhjemmet er et av de siste sykehjemsbyggene Oslo kommune har bygget og at det viser hvilke kvaliteter kommunen ønsker at eldre skal få når de kommer på sykehjem.

– Det handler om lyse og moderne rom med eget bad som gir de eldre verdighet. Det handler om gode kjøkkenfasiliteter på hver avdeling.

– Vi bygger sykehjemmene med åpne kaféløsninger slik at nærmiljøet kan komme inn, mulighet for frisør og spa og butikk, og med gode uteområder, sier hun.

Men skybar, kinosal og butikk på Hovseterhjemmet er det vel Unicare som har funnet på?

– Vi har lagt til rette for at det skal være bar og butikk i alle de kommunale sykehjemmene.

Men det er jo ikke det i alle?

– Nei, ikke alle har de fasilitetene ennå, men alle de nye sykehjemmene vi har regulert og er i ferd med å bygge har den type lokaler, sier Tone Tellevik Dahl.

Lønn og pensjon

NRK fortalte i forrige uke at Oslo kommune kan spare store penger på å privatisere mer av eldreomsorgen.

Likevel ønsker det rødgrønne flertallet å gå motsatt vei. Kommunen selv eller ideelle organisasjoner skal overta driften av alle sykehjem som kommersielle selskaper i dag driver.

Haidia Tajik og Tone Tellevik Dahl

GJØR SOM OSLO: Oslo politikk med å gjøre mer av eldreomsorgen kommunal er et eksempel til etterfølgelse, sa Ap-nestleder Hadia Tajik da hun var med eldrebyråd Tone Tellevik Dahl til Madserudhjemmet i forrige uke.

Foto: Olav Juven / NRK

– Det viktigste er at vi har gode bygg, at vi har ansatte som er trygge på at de får god lønn og god pensjon, og at vi har nok medarbeidere slik at de har tid til å yte den pleien og omsorgen som de eldre fortjener, sier Tone Tellevik Dahl.

– Synd for beboerne

– Først og fremst syns jeg det er synd for beboerne på disse sykehjemmene, sier Janne Sonerud i Unicare.

– Alle gode krefter må til. Slik jeg ser det, er erfaringen fra Oslo at miksen mellom private, kommunale og ideelle gjør at alle blir bedre. Vi ønsker jo alle å være best, sier hun.

Høyres ordførerkandidat i Oslo, Saida Begum, minner om at private sykehjem scorer godt i brukerundersøkelser.

– Hvis vi ser på hvordan beboerne og de pårørende oppfatter tilbudet på disse sykehjemmene, så er de strålende fornøyd, sier hun.

Også i Bergen

Kampen for å beholde de private sykehjemmene blir tema når Høyre diskuterer velferd i kommunene og finpusser valgkampstrategien på landsmøtet denne helga.

Harald Victor Hove

OGSÅ I BERGEN: Byrådslederkandidat Harald Victor Hove (H) er kritisk til at to private sykehjem er rekommunalisert.

Foto: Runa Victoria Engen

Også i Bergen er to kommersielle sykehjem over på kommunens hender takket være Ap-, KrF- og Venstre-byrådet.

– I Bergen har Arbeiderparti-byrådet valgt å overse at også kommersielle aktører, andre enn kommunen, er i stand til å levere gode velferdstjenester, sier Høyres byrådslederkandidat Harald Victor Hove.

– Byens eldre har vært veldig positive og gitt gode skussmål til de tjenestene de får, men de ideologiske skylappene til Arbeiderparti-byrådet har gjort at de har rekommunalisert byens mest populære sykehjem, sier han.

Hovseterhjemmet

MODERNE: Byrådet viser fram Hovseterhjemmet fordi det er et nytt og moderne bygg.

Foto: Olav Juven / NRK