Hopp til innhold

Vil innføre skoleuniform

Trøgstad kan bli landets første kommune som innfører skoleuniform, dersom ordførerkandidaten til  Krf i Trøgstad får det som han vil.

Skoletavle

Om Krfs ordførerkandidat i Trøgstad får det som han vil kan elevene i barne- og ungdomsskolen komme til å gå i skoleuniformer i fremtiden.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Forslaget presenteres på KrF’s nettside i Trøgstad.

- Det er litt høyttekning i dette, og når vi legger ut slike tanker på nettet er det for å få igang en diskusjon, sier Krfs ordførerkandidat i Trøgstad, Aril Nordlie til NRK.

Han ønsker å utrede muligheten for å innføre skoleuniform i grunnskolen og eventuelt ungdomsskolen.

 

Arild Nordlie, Krf Trøgstad

- Vi har ingen tradisjoner i Norge for å tenke på uniformerte skolebarn, og ordet 'uniform' gir en dårlig assosiasjon. Men i mangel på noe bedre bruker jeg ordet, sier Aril Nordlie.

Foto: unknown

Vil demme opp for kjøpepress

I følge Krf Trøgstad er det på høy tid å gå i møte med mobbing,   motehysteri og kjøpepress, og forsøke å skape et mer samlende symbol for hele skolen.

- Det er klart ordet "uniform" ikke er det beste, og ordet skaper dårlige assosiasjoner, men dette dreier seg om hvordan barna våre skal ha det, og særlig de barna som ikke har mye penger å kjøpe klær for, sier Nordlie.

Selv har han gode erfaringer fra et prosjekt han koordinerte i Brasil i flere år, for fattige barn.

- Vi kan selvfølgelig ikke sammenligne de fattige i Brasil med norske forhold, men i Brasil-prosjektet kjøpte vi skoleuniformer til barna, og det ga en god felles følelse på skolen, sier han.

Nordlie sier flere andre nasjoner har skoleuniformer, og at det er vanlig andre steder i verden i  for eksempel England, Tyskland og Frankrike.

- Vi har ingen tradisjon for å tenke slik i Norge, men kanskje tiden er moden for det, sier han.

Prostitusjonssak ga støtet

- Det var en mediasak, der en pike hadde gått til det skrittet å prostituere seg for å få penger til moteklær, som satte igang tankevirksomheten rundt dette, sier Arild Nordlie.

Han mener prostitusjonssaken viser hvor langt unge føler seg presset til å gå for å få aksept.

- Jeg har luftet temaet om skoleuniformer med småbarnsforeldre på arbeidsplassen min, og de stiller seg ikke fremmed til tanken om skoleuniformer, sier han.

Om det er mulig å få politisk gehør blant andre partier vet Nordli ikke.

- Vi har ikke dette temaet som en stor valgkampsak i Trøgstad. Vi har ikke drøftet det med andre partier og det er heller ikke ferdigdrøftet innenfor Krf, sier han.

Men skulle det bli politisk enighet om skoleuniform i kommunen synes Nordlie det ville være positivt.

- I så fall ville vi i Trøgstad, som en liten kommune i Indre Østfold  komme i søkelyset, og i denne sammenheng ville jeg anse det for å være svært positivt, sier han.