Vil ikke uttale seg om lokale saker

RINGERIKE (NRK): Partiet De kristne stiller til valg i 70 kommuner. Blant annet i Ringerike, men de ønsker ikke å svare på spørsmål om lokale saker.

Partiet de kristne

Steinar Sund kan godt tenke seg en plass i kommunestyret i Ringerike.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Lokale saker kan de lite om, innrømmer toppkandidaten på Ringerike. Ved forrige kommunevalg fikk partiet to representanter i Bømlo i Hordaland. Nå har partiet De Kristne spredt seg til store deler av Norge.

Vil tilbakeføre kristendommen

– Jeg vil gjerne tilbakeføre kristendommen til samfunnet, rett og slett, sier Steinar Sund, toppkandidaten til partiet De kristne i Ringerike.

– Det er et stort ønske for meg. Derfor ville jeg gjøre en innsats sjøl, fortsetter han.

Lokallaget ble opprettet sist høst og nå er han klar for å slåss om en plass i kommunestyret til høsten. Han ser nøkternt på muligheten til å bli valgt inn.

Partiet De Kristne ble stiftet ved kommunevalget i 2011. Da stilte de med en liste i Bømlo i Hordaland

Lister i 70 kommuner

Foran årets kommunevalg har de etablert seg i 70 kommuner. Blant annet i Drammen, Øvre og Nedre Eiker og i Ringerike.

Partiet blir sett på som svært konservativt og blant de viktigste sakene er nei til abort og homofilt samliv og de vil gi sin fulle støtte til Israel.

– De typiske kampsakene våre er abortsaken og likekjønnede ekteskap. Ikke typiske lokalsaker, men vi ønsker å markere de kristne sakene der hvor det går an.

– Hva med de vanlige kommunesakene, trang økonomi, nedskjæringer i skolen og kommunesammenslåinger?

– Det vet jeg ikke, så det kan jeg ikke svare deg på. Det er ikke viktige saker for oss, akkurat det.

Ytterliggående parti

Politisk kommentator i NRK Magnus Takvam sier partiet er et kristent-konservativt parti som mange vil beskrive som ytterliggående. Han tror partiet kan stjele velgere både fra Frp og KrF, men noe brakvalg tror han ikke på. Da De Kristne forsøkte seg i stortingsvalget i 2013 fikk de kun 0.6 prosent av stemmene.

– Jeg tror ikke de vil få stor oppslutning når en ser landet under ett, men i enkeltkommuner der de har de sterkeste representantene sine kan de nok få en del stemmer. På Vestlandet, i Østfold og Agder har de aktive miljøer som nok kan dra noen stemmer, sier Magnus Takvam.

Steinar Sund er overbevist om at partiet vil få mange flere kommunestyrerepresentanter ved dette valget enn for fire år siden.