Vil ikke slå seg sammen uten Oslo

Mange Akershus-kommuner mener det er meningsløst å danne en region på Østlandet uten at også Oslo blir med. Men Oslo vil ikke.

Kart

IKKE UTEN OSLO: Dersom Østfold, Buskerud og Akershus slår seg sammen (merket med blått), vil de omkranse Oslo, som nekter å være med. Flere av Akershus-kommunene mener hovedstaden må med om sammenslåing skal være noe poeng.

Foto: Skjermdump

Sist torsdag kunne fylkesordførerne i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane juble over at de nå er i havn med en intensjonsavtale om sammenslåing til en ny vestlandsregion.

På motsatt side av fjellene skal Østfold, Buskerud og Akershus 30. september starte forhandlinger om å danne en region på det sentrale østlandet. Men det blir uten at Oslo er med.

Byrådsleder Raymond Johansen sa til NRK, etter at Akershus fylkesting i mars vedtok å invitere Oslo til samtaler om sammenslåing, at Oslo verken har planer eller lyst til å slå seg sammen med Akershus.

Ifølge Johansen har Oslo godt grep om å drifte både videregående skoler og kollektivtrafikk, og vil derfor fortsette å ha full kontroll over dette selv.

– Vi tror nok ikke sammenslåing er den rette veien å gå, men prate om gode samarbeidsformer, det vil vi selvfølgelig gjøre, sa Johansen i mars.

Seks av sju mener Oslo må med

Roger Evjen

Ordfører i Aurskog-Høland, Roger Evjen (Ap) sier de ikke ønsker en sammenslåing uten Oslo.

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Aurskog-Høland ser ikke for seg en god region uten Oslo. Vi har sagt at Oslo må inngå i en ny region, sier ordfører Roger Evjen (Ap), med et enstemmig kommunestyre bak seg.

For Akershus-kommunene er det vanskelig å se at det skal være smart å danne en region uten at hovedstaden, som Akershus omkranser, er med.

– Det er et felles bo og arbeidsmarked. Skal vi kunne tenke helhetlig i en region, så må Oslo være med, sier Evjen.

Omtrent samme budskap har mange andre Akershus-kommuner, som har brukt anledningen til å si hva de mener i en høring i regi av Akershus fylkeskommune.

Av de sju kommunene som hadde svart før helgen var både Rælingen, Lørenskog, Ski, Oppegård, Nesodden og Aurskog-Høland opptatt av at Oslo må eller bør være med. Kun Eidsvoll kommune hadde ikke satt dette som et krav.

En storregion bestående av en eller flere av fylkene som omslutter Oslo – uten Oslo – vil være en ufullstendig geografisk konstruksjon, som i seg selv ikke vil kunne løse utfordringene som Oslo-regionen står overfor.

Nesodden kommune

Kan ikke være eneste premiss

Anette Solli

Fylkesordfører Anette Solli (H) sier Akershus, Buskerud og Østfold kan få til mye bra uten Oslo.

Foto: Olav Juven / NRK
Tonje Brenna

Tonje Brenna, gruppeleder for Arbeiderpartiet i Akershus Fylkesting, mener sammenslåing er liten vits uten Oslo.

Foto: Nina Eriksen / NRK

Fylkesordfører Anette Solli (H) er ikke enig med Akershus-ordførerne, som mener en slik region vil være meningsløs.

– Jeg er ikke uenig i at det hadde vært en fordel å få med Oslo, men det kan ikke være det eneste premisset vi styrer etter. Det er mye vits i, selv uten Oslo, å se hvem vi vil samarbeide med og hva vi kan få til. Og det er veldig bra det vi kan få til med Buskerud og Østfold.

Akershus arbeiderparti er derimot enig med kommunene om at Oslo må bli med inn i regionen skal det være noe poeng.

– Alt som handler om pendlerveier, kollektivtrafikk, veiutbygging og arealbruk, alle våre utfordringer på disse områdene må løses mot Oslo.

– Hvis ikke Oslo og Akershus blir tettere integrert, eventuelt slår seg sammen, så er det ikke noe vits for Akershus å slå seg sammen med andre fylker heller, sier Tonje Brenna, gruppeleder for Arbeiderpartiet i Akershus Fylkesting.

Lørenskog kommune mener at ny sammenslåing av Akershus med andre fylker er helt avhengig av at Oslo blir en del av en slik region.

Lørenskog kommune