Hopp til innhold

Vil ikke møte brødrene i retten

En tydelig engstelig Khan ba om å få slippe å være tilstede i rettssalen før brødrene skulle vitne.

Shahzad Khan

Shahzad Khan

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

På forhånd var det klart at de to brødrene på 21 og 30 år skulle forklare seg for lukkede dører under rettssaken etter trippeldrapet på Kalbakken i Oslo i fjor.

Likevel ønsket ikke den tiltalte Shahzad Khan å være til stede mens brødrene skulle fortelle om familieforholdene og hvordan drapene på de tre søstrene hadde påvirket dem, melder NTB.

Truls Dramer

Truls Dramer

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Vanskelig

- Han synes dette er tungt og vanskelig. Hvis han kan, vil han gjerne få slippe å være til stede, sa forsvarer, advokat Truls Dramer til dommeren.

Bare den ene av de tre brødrene har besøkt 31-åringen i fengselet etter drapene på Nafisa Khan (13), Saadia Shaheen (24) og Sobia Khan (27) 1. oktober i fjor. Resten av familien skal ikke ha ønsket å se ham.

Hverken dommer Torstein Hellesnes eller de to meddommerne hadde noen protester mot ønsket. Dermed ble Khan ført tilbake til fengselet før brødrene møtte i rettslokalet.

Dilemma

Begge brødrene stilte i forkant av rettssaken krav om lukkede dører under sin forklaring i retten. Hvis ikke ønsket ble innvilget, ville de nekte å forklare seg. Dette er svært uvanlig, noe også dommeren påpekte. Som slektninger av både den tiltalte og av ofrene har de imidlertid ingen vitneplikt og kan derfor ikke tvinges til å forklare seg. Derfor valgte retten etter en grundig redegjørelse å gå med på kravene.

- Retten står her overfor et betydelig dilemma. Retten må henholde seg til dette og konstaterer at man står overfor alternativene forklaring for lukket rett og ingen forklaring, skrev dommeren i avgjørelsen.