Hopp til innhold

Flytter fra Norge hvis nikab blir ulovlig

De reiser fra Norge eller overlater alle uteærend til mannen hvis det blir forbudt å bruke heldekkende hodeplagg. Nå tar de et oppgjør med politikerne og sender brev til Stortinget.

De nikab-bærende kvinnene fra den muslimske organisasjonen Sisters Corner føler at de ikke har blitt hørt i den siste tidens nikab-debatt.

SKAPER SINNE: Et eventuelt Nikab-forbud vil innskrenke friheten til kvinnene som i dag går med nikab, det mener kvinnene i Sisters corner.

Seks kvinner fra den muslimske organisasjonen Sisters corner sitter rundt bordet og diskuterer. Mange følelser er i sving om hverandre: sinne, bekymring, tristhet.

For både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet vurderer å forslå et nikab-forbud i Norge etter at den europeiske menneskerettighetsdomstolen ga Frankrike lov til å forby det heldekkende hodeplagget.

Somia Salaouatchi

FLYTTER: Somia Salaouatchi er leder av Sisters corner og sier hun flytter fra Norge hvis det blir forbudt å bære nikab.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

De er alle i 20-årene og har én ting til felles: Alle bruker nikab. Kvinnegruppen reagerer kraftig på politikernes forslag og sender derfor et brev til Stortinget der de tar oppgjør med det de mener er banale misforståelser om bruk av nikab.

– Mange tror for eksempel at man ikke kan identifisere seg selv når man går til Posten. Men det er ikke noe problem for oss i slike situasjoner. Når vi kommer til barnehagen tar vi opp nikaben for å vise at vi er der, sier Somia Salaouatchi, leder for organisasjonen.

– Vil tvinges til å holde seg hjemme

Seks munner i aktiv diskusjon. 12 ører lytter aktivt mellom slagene. Håret henger fritt. Men når NRKs reporter og fotograf, begge damer, tar opp kameraet, dekkes munn, nese og hår. Bare øynene titter ut.

Kvinnegruppen mener et forbud vil innskrenke friheten til kvinner som i dag går med nikab.

– Hvis jeg skal være ute i det frie samfunnet, er det viktig for meg at jeg har valgmuligheten til å ta på meg nikab. Med et forbud kan man ikke gå på jobb eller ut av huset i det hele tatt. Det er mannen i huset som kommer til å overta disse oppgavene, sier Leyla Hasic og legger til:

– Jeg synes det er helt forferdelig at man da skal velge å stenge kvinner inne. Det er ikke vi som velger det selv, men vi blir tvunget til å være hjemme med et forbud.

Saken fortsetter under bildet.

Somia Salaouatchi

BEKYMRET: Somia Salaouatchi og de andre kvinnene i Sisters corner har sendt brev til Stortinget for å belyse nikab-debatten.

Foto: Heidi Fjørtift Klokk / NRK

– La meg være kvinne uten å presse meg

En sitter med laptopen på fanget, en noterer på en blokk, en taster på en iphone med rosa etui. Et brev til Stortinget er under konstruksjon.

I dag er det mellom 50 og 100 kvinner som bruker nikab i Norge, og flere av dem har god utdanning. Kvinnene i Sisters corner mener et nikab-forbud vil gjøre at flere av disse kvinnene reiser fra Norge.

– Skjer det, tar jeg med meg familien min og drar til et sted som kan la meg være kvinne uten å presse meg, sier Somia Salaouatchi.

Verbale og fysiske angrep

Leyla Hasic

ANGRIPES: Kvinnene i Sisters corner forteller om at de opplever både å bli utskjelt og angrepet på gata. Leyla Hasic forstår ikke at folk ikke griper inn når de ser det.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Å velge å gå med nikab i Norge har ikke bare vært enkelt.

– Vi gjør det med hjertet og i praksis er det lett å gå med, men vi møter mye trøkk. Senest i dag ble en høygravid venninne skjelt ut på grov måte på vei til legen. Det opplever vi alle. Det blir mer og mer fysisk vold også, til og med foran barna, sier Salaouatchi.

De har alle blitt trakassert fordi de bruker nikab. En av dem ble angrepet på trikken og slengt med hodet inn i vinduet slik at hun fikk en liten hjernerystelse.

– Når det skjer slike ting, sitter folk bare og ser på som om det er helt greit. Hva slags samfunn er det vi lever i? Er det ingen menn eller damer som føler med oss? Vi er borgere av Norge, sier Leyla Hasic.

Prøvde å dra av niqaben

I fjor ble en mann dømt til 21 dagers fengsel fordi han prøvde å rive av Leyla Hasics nikab.

41-åringen møtte Hasic på åpen gate i Sarpsborg. Da de to møttes, gående over et fotgjengerfelt, snudde mannen seg, tok tak i nikaben til Hasic og prøvde å rive den av.

Oslo-politiet sa da at de vet at mange opplever hatkriminalitet forbundet med religiøs klesdrakt, men det er veldig få som anmelder det.

Kvinnene vil ikke velge vekk nikaben, som de ser på som obligatorisk.

– Det var søken etter kunnskap som førte meg til nikab. Når du vet om en ting og gjør det motsatte med vilje er det haram. Jeg ser på det som obligatorisk i religionen, sier Hasic.

Utelukkes fra samfunnet

Jan Bøhler

NY DEBATT: Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet mener man burde starte en ny diskusjon om et eventuelt forbud i Norge.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Jan Bøhler, Aps storbypolitiske talsmann, mener at dommen fra Strasbourg setter saken i et helt nytt lys og at man burde starte en ny diskusjon om et eventuelt forbud.

– De som bruker nikab blir utelukket fra samfunnet. De kan ikke gå på jobb med heldekkende plagg der man ikke ser ansiktet, og de kan heller ikke være sammen med mennesker på en vanlig måte, sier Bøhler.

Islamforsker Lars Gule forstår hvorfor politikerne mener det er et problem å dekke til ansiktet i offentligheten, selv om han personlig er imot et forbud.

– Hvis man velger å bruke nikab kan man ikke forvente den vanlige, naturlige kommunikasjonen og likeverdige gjensidigheten fra andre mennesker, sier Gule.

Vi har stengt kommentarfeltet, og da vil kommentarene dessverre ikke være synlige.