Hopp til innhold

Politiet på Romerike vil ikke lenger etterforske hverdagskriminalitet

Underslag, tyverier, mange typer innbrudd, skadeverk og narkotikabruk. Dette er forbrytelser politiet på Romerike ikke lenger har tid til å etterforske. Nå ser de seg nødt til å henlegge flere hundre saker.

Død person funnet i Skogbygda

IKKE NOK FOLK: Politiet på Romerike henlegger nå flere hundre saker. De mangler kapasitet.

Foto: Simon Solheim / NRK

Antall straffesaker har hopet seg opp hos politijuristene på Romerike. I dag har Romerike politidistrikt nesten 3000 uoppklarte saker som er eldre enn tre måneder.

Alvorlige forbrytelser som voldtektssaker, familievold og seksuelle overgrep er saker som har blitt liggende på vent. Disse sakene vil nå bli prioritert.

Når det gjelder innbrudd vil politiet fortsatt etterforske boliginnbrudd, og saker hvor det er stjålet verdier for over 100 000 kroner. Også saker hvor det er kjenninger av politiet involvert, vil innbrudd bli etterforsket.

Det dramatiske tiltaket kommer fram i et internt dokument Romerikes Blad har fått tilgang til, og vil føre til at flere hundre henleggelsesbrev dumper ned i postkassene på Romerike de neste ukene og månedene.

Det synes politimester Bjørn Vandvik på Romerike er svært trist.

Politiinspektør Bjørn Vandvik

Politimester Bjørn Vandvik synes det er svært leit at ikke alle politi sakene de får skal etterforskes.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Dette er ikke noe jeg liker å gjøre, overhodet ikke. Jeg regner med at det vil skape reaksjoner og diskusjon. Politiet skal jo helst klare å slå ned på alle lovbrudd, men det klarer vi ikke for øyeblikket, sier politimester Bjørn Vandvik til Romerikes blad.

Politimesteren sier at de må gjøre dette fordi politiet har for mange alvorlige saker de ikke klarer å følge opp godt nok.

Politiets tillit svekkes

Politimesteren erkjenner at politiets tillit blant publikum kan svekkes.

– Samtidig håper jeg de fleste forstår at vi må klare å følge opp de alvorligste sakene, sier han.

Nødvendig direktiv

Politiadvokat Jon Leetnes

Politiadvokat Jon Letnes ved Romerike politidisktrikt mener at de ikke har nok ressurser til å behandle saker.

Foto: Gøril Furu / NRK

Politijuristene klarer ikke å behandle alle sakene fordi de alt for lenge har vært få på jobb. Politiadvokat Jon Letnes ved Romerike politi mener at det er helt nødvendig med et direktiv som skal prioritere alvorlige forbrytelser når det ikke er nok ressurser.

– Feilen er at vi ikke har fått tilført ressurser i takt med det andre har fått. Siden år 2000, er tjenestemannsiden økt med 170 stillinger hos oss, mens politijuristene har stått på stedet hvil i 14 år, sier Letnes til NRK.

Nå er det blitt så mange ubehandlede saker at politimesteren på Romerike har sendt ut et brev til sine ansatte.

Fungerende politimester Romerike

Fungerende visepolitimester Mona Hertzenberg er ubekvem med dagens situasjon.

Foto: Gøril Furu / NRK

– Det er selvfølgelig fælt for de som opplever at noe de eier blir stjålet, eller at de har innbrudd i bilen sin. Det kan vi ikke sammenligne med en fornærmet i en voldtektssak, sier fungerende visepolitimester Mona Hertzenberg ved Romerike politidistrikt til NRK.

Hertzenberg forstår at publikum misliker denne praksisen, og sier at politiet heller ikke er så glad for det.

– Det er ingen i politiet som er bekvem med denne situasjonen.

Politimesteren på Romerike sier at han i sitt første år i stillingen har tilført to juriststillinger, og at han vil fortsette å se på dette i tiden fremover.

I tillegg iverksettes ytterligere ett krisetiltak: Færre skal varetektsfengsles.