Vil heller ha Ås enn Oslo som Viken-hovedstad

Ås i Akershus lanseres av Buskerud-politikere som mulig hovedstad i en region av Østfold, Buskerud og Akershus. Det er fordi tettstedet både har god beliggenhet og universitetsmiljø.

Urbygningen ved universitetet i Ås

ÅS SOM SENTRUM: Dersom Ås blir sentrum i Viken, vil både politikere og administrasjonsansatte bli vant til synet av urbygningen ved universitet, som ligger langs riksvei 152 på vei inn mot Ås sentrum.

Foto: Håkon Sparre / NMBU

Torsdag var det Oslo, og bygget der bussterminalen ligger, som ble foreslått av flere Akershus-politikere som administrasjonssentrum for den nye regionen.

Rune Kjølstad

Buskerud-politiker Rune Kjølstad tror Ås kan fungere som Viken-hovedstad.

Foto: LINN CHRISTOFFERSEN / NRK

Men nå mener altså Buskerud-politikere at Ås i Akershus, med Norges miljø og biovitenskapelige universitet og snart en ny Veterninærhøgskole, er et bedre alternativ.

– Vi ser at Ås med sitt universitetsmiljø, nærhet til Østfold og etter hvert bedre kryssing av fjorden til Buskerud, er et område vi mener bør vurderes i denne sammenhengen, sier Rune Kjølstad (H).

Vil helst ha Drammen

Som fylkespolitiker fra Buskerud må han nesten holde på Drammen som favoritt til regionhovedstad hvis Buskerud, Østfold og Akershus slås sammen til region Viken. Men ...

Ola Nordal

Ås-ordfører Ola Nardal er enig med Buskerud-politikerne.

Foto: IVAR OLA OPHEIM

– Dersom Drammen ikke er mulig å få til, så har vi spilt inn at vi kan tenke oss å få vurdert Ås.

Og det syns Ås-ordføreren er en strålende ide, selv om forslaget kom litt overraskende på ham.

– Når jeg ser på kartet så ser jeg jo at vi ligger midt i region Viken, så det bør det absolutt bli, sier ordføreren i Ås, Ola Nordal (Ap).

Kuer på Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.

Ved Universitet for miljø- og biovitenskap på Ås har de både griser og kuer. Og det er ofte i den forbindelse vi er vant til å høre om Ås, men nå er det altså foreslått som administrasjonssentrum for en eventuell nye region.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Holder på Oslo

Men Akershus-politikere NRK snakket med i går var mer opptatt av Oslo som mulig administrasjonssentrum, enn sine egne byer og tettsteder. Grunnen er jo at Oslo ligger midt i Akershus og er greit å nå for alle.

– De som skal reise den lange veien fra Moss, Sarpsborg, Drammen og Hallingdal for den saks skyld, kan finne veien til Galleri Oslo der vi allerede er godt etablert, sier Tonje Brenna, som er Arbeiderpartiets gruppeleder i Akershus.

Ole Haabeth

Østfold-ordfører Ole Haabeth mener Ås mangler god togforbindelse.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Heller ikke fylkesordføreren i Østfold, Ole Haabeth, er særlig begeistret for Ås. Han mener tettstedet mangler noe viktig som en regionhovedstad bør ha.

– For mange vil nok Ås være mest aktuell å ta seg til med bil. Jeg mener at om vi skal vi tenker inn i en bærekraftig fremtid, så er det tog som gjelder, sier Haabeth.

– Vi får nå etter hvert god togforbindelse, bare Follo-tunnelen kommer på plass. Vi har god forbindelse over til Røyken, Asker og Buskerud-området. Og vi ligger tett på Østfold, så vi har en naturlig beliggenhet midt i regionen, svarer Ås-ordføreren.