Vil ha tiltak mot barnevold

Oslos sosialbyråd vil at kommunen skal komme tidligere inn i utsatte familier, og mener helsesøstre bør dra på flere hjemmebesøk.

Tiltak mot babyvold

HJEMMEBESØK FRA HELSESØSTER: Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) mener helsesøstre på hjemmebesøk er et godt tiltak for å unngå at barn blir utsatt for vold fra foreldrene.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Inga Marte Thorkildsen er rystet over saken der en fem uker gammel baby er innlagt på sykehus med livstruende skader. Barnets foreldre er varetektsfengslet i fire uker, siktet for grov vold.

Nå vil byråden at flere foreldre følges tett opp av helsestasjonene. De skal blant annet få helsesøster på hjemmebesøk så tidlig som mulig.

– Jeg mener de bør dra på hjemmebesøk helt fra svangerskapet, sier byråd for eldre-, helse- og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen (SV).

– Da er vinduet vidåpent, alle ønsker jo å bli best mulig foreldre, sier byråden. Hun mener det er en fordel å se barna i hjemmemiljøet.

– Det bør være faste personer som kan ha mange hjemmebesøk til barnet er blitt to år, mener sosialbyråden.

– Fint å slippe reisen til helsestasjonen

På helsestasjonen på Fyrstikktorget på Helsfyr i Oslo møter vi foreldrene til lille Oliver. De er glad for å kunne komme til helsestasjonen.

– Jeg synes det er veldig bra. Her får vi stilt spørsmål om det vi lurer på, sier Veronika Håland. Hun mener slike besøk er en god kontroll.

– De har tid til å høre på hva vi spør om og tar seg tid til å svare, sier Håland.

På helsestasjonen

FINT MED KONTROLL: Foreldrene til vesle Oliver er fornøyd med å kunne komme til helsestasjonen. – Det var også fint med hjemmebesøk da han var nyfødt, sier mamma Veronika Håland.

Foto: Fredrik Buer / NRK

De nybakte foreldrene satte også pris på hjemmebesøkene.

– Det synes jeg var veldig greit, med en rolig atmosfære. Da Oliver var nyfødt hadde vi jo ingen rutiner, så vi slapp det ekstra stresset med å komme oss ut av huset, sier Veronika Håland.

Ut av kontoret

Fredag møtte byråden fagfolk som skal drive pilotprosjekter i bydelene Gamle Oslo, Stovner og Søndre Nordstrand. De skal bruke den britiske modellen «Nurse Family Partnership», som blant annet går ut på å gå aktivt ut og kontakte gravide som kan få problemer med foreldrerollen.

– Jeg synes det er ganske trist at vi ikke klarer å fange opp disse familiene før det har gått så langt at vi må hjelpe dem, kanskje i årevis, uten at det egentlig hjelper så mye som vi vil.

– Vi må ut av kontorene, hjem til folk og støtte dem over tid, før det har utviklet seg til å bli virkelig alvorlig, sier byråd Inga Marte Thorkildsen.