Hopp til innhold

Vil ha sykkelavstand til hytta

Stadig flere lar seg friste av bynære hytter man kan sykle til. Den kortreiste hytta er gjerne hytte nummer to eller tre.

Ekteparet Daman på hyttevisning

Ekteparet Tobias og Anette Daman ønsker seg hytte i sykkelavstand fra byen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Vi har også tilgang på noen andre hytter som ligger litt lenger unna. Fjellhytter som er i familien. Men, det er noe med å ha noe eget litt nærmere, sier Tobias Daman før han kikker bort på kona Anette.

Ekteparet er blant fire potensielle hyttekjøpere på visning av en liten tømmerkoie i Krokskogen, midt i smørøyet mellom Oslo, Bærum og Hole.

– For en spontan helgetur er jo denne beliggenheten helt ideell. Da har man muligheten til å ha sekken klar i bilen og kjøre direkte fra jobb. Det tror jeg mange setter pris på, sier eiendomsmegler Espen Holter Pedersen.

Espen Holter Pedersen gjør klart til visning

Eiendomsmegler Espen Holter Pedersen gjør klart til visning.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Hvis det er en fin dag, kan man bare si: «Å, skal vi dra en tur på hytta?». Og så er det ikke så mye å forberede for en dagstur eller en overnatting, sier Tone Esbjug som også har møtt opp på visning.

– Frister å slippe og sitte lenge i bil

Hytta er på 42 m², uten vann og strøm, og den er annonsert med å ligge kun 45 minutters kjøring fra hovedstaden.

Flere eiendomsmeglere NRK har snakket med bekrefter at det har blitt viktig for mange hyttekjøpere.

– Det er noe vi har sett en tendens til i min tid i Boligpartner. Områder som vi ikke hadde så stor tro på i starten viser seg nå å være blant de viktigere områdene hos oss, sier Bent Solberg, hytteselger i Boligpartner.

Han ramser opp områder som Hurdal, Lygna og Mylla.

– Det frister å slippe og sitte lenge i bil. Kanskje kan man utvide helga litt, å starte turen til arbeid, skole og barnehage mandag morgen fra hytta, sier Solberg.

Visning på hytte i Krokskogen

Hytta i Krokskogen ligger bare en 45 minutters kjøretid unna Oslo sentrum.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Også hos Eiendomsmegler 1 ser de samme tendens, blant annet solgte de nylig en hytte øverst på Ringkolltoppen for 850.000 over takst.

– Det var stort sett folk fra Oslo, Asker og Bærum som var interessert. Det er jo faktisk slik at du kan gå på ski gjennom marka eller sykle for å komme dit, sier Lise Kristin Heier fra Eiendomsmegler 1 Ringerike.

Ved DNB Eiendom Hønefoss bekrefter de det samme. Daglig leder Cato Fegri kan forteller at 80 prosent av dem som kjøper hytte i regionen Ringerike og Hole, kommer fra Oslo eller Bærum.

Inspeksjon av matlager

Matlageret på hytta fra 1939 inspiseres av potensielle hyttekjøpere.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Skal teste avstanden

– Jeg prøver å unngå bil, så da er det sykkel som gjelder. Hvis man først skal ha en hytte nærme byen, så skal man kunne komme seg dit på sykkel, sier Daman som har møtt opp i sykkelshorts.

Etter at visningen er ferdig skal han teste hvor lang tid han bruker fra Krokskogen til Røa i Oslo.

Visning på hytte i Krokskogen

Den lille tømmerkoia i Krokskogen er på 42 m² uten vann og strøm.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Hos Boligpartner merker de at den kortreiste hytta er spesielt populær blant Oslo-folk, og at disse skogshyttene ofte er hytte nummer to eller tre.

– Jeg har vært borte i tilfeller der noen sitter på en sjøhytte og en hytte litt lenger unna i Hemsedal, men som også ønsker seg en hytte i nærområdet, sier Solberg.

Det samme er tendensen hos Eiendomsmegler 1.

– Opplever dere at mange søker etter en «nærmere hytte»?

– Ja, det virker sånn. Ofte så har folk landsted ved sjøen og hytte på fjellet, men ønsker noe som er nærmere og som kan brukes mer, sier Heier.