Hopp til innhold

Vil ha søndagsåpne butikker i bilfrie gater

Venstre ser for seg et mer levende Oslo sentrum hvis de bilfrie gatene får søndagsåpne butikker.

Guri Melby (V)

TORGGATA ER BLITT HIPP: Torggata er et godt eksempel på at bilrestriksjoner er kombinert med gateopprusting, sier Guri Melby. Hun vil ha søndagsåpne butikker i bilfrie gater.

Foto: Olav Juven / NRK

– Jeg tenker at et godt kompromiss med næringslivet er å åpne butikkene på søndager. Det vil sørge for et blomstrende byliv alle dager i uken, sier Venstres gruppeleder i bystyret Guri Melby.

Dessuten mener Melby at søndagsåpne butikker i bilfrie gater er et godt klimatiltak.

– Hvis vi bare sørger for et bilfritt sentrum uten å sørge for at handelen får et fortrinn, risikerer vi at flere kjører til de bilbaserte kjøpesentrene. Men hvis vi gjør det attraktivt å handle i sentrum alle dager i uken, vil flere velge den type handel og det vil gi positiv klimaeffekt.

Byrådet sier nei

Allerede i dag kan Fylkesmannen gi butikker i turistområder lov til å holde åpent på søndager. På Stortinget har Venstre foreslått at kommunene selv kan bestemme hva som er et turistområde, og det kan bli et kompromiss i striden om søndagsåpne butikker.

Geir Lippestad (Ap)

ANNERLEDES DAG: Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) har ingen planer om å tillate flere søndagsåpne butikker.

Foto: Olav Juven / NRK

Oslos næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) viser til byrådserklæringen der det står at byrådet ikke vil utvide ordningen med søndagsåpne butikker.

– Det er viktig for alle at man opplever søndag som en annerledes dag for at vi skal ha gode liv. Da skal man oppleve kulturtilbud, fjorden og byen på en annen måte.

Men kan det ikke være et godt kompromiss med næringslivet som er skeptiske til et bilfritt sentrum?

– Nå er handelsstanden delt på spørsmålet om søndagsåpne butikker, jeg vet ikke om det hadde hjulpet så veldig. Hvis man går i byen i dag så er det jo ikke en død by. Det er mye som skjer på en søndag i Oslo sentrum.

Venstre vil ikke gjøre hele sentrum bilfritt

Guri Melby presiserer at utspillet om søndagsåpent ikke betyr at Venstre vil gjøre hele sentrum bilfritt, slik byrådet ønsker. Hun mener at nye bilfrie gater må følges opp av en plan for gateopprusting og at en derfor bør skynde seg langsomt. Hun trekker fram Torggata et eksempel som bør etterfølges.

– Jeg synes Torggata er et godt eksempel på at syklistene har blitt prioritert og at bilene har blitt nedprioritert. Her blomstrer næringslivet. Vi har fått utskiftning av butikkene. Gårdeierne har pusset opp gårdene sine. Det har gått fra å være en av Oslos mest belastede strøk til å bli Oslos hippeste gate.