Hopp til innhold

Vil ha slutt på snikfotografering av homofile

Drosjeholdeplassen ved det homofile møtestedet London pub må fjernes, krever bystyrepolitikere i Oslo. Årsaken er at homofile med minoritetsbakgrunn føler seg utsatt for overvåking og sosial kontroll fra taxisjåfører på holdeplassen.

London pub i Oslo

BLIR FOTOGRAFERT: Flere muslimske gjester ved London pub skal ha opplevd at drosjesjåfører knipser bilder av dem på vei inn og ut av stedet, og at disse spres i miljøet de er knyttet til.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

På egne nettsider beskriver London pub seg som homsenes storstue i Oslo. Men i lang tid har flere muslimske gjester kviet seg for å komme til denne puben, fordi de føler seg overvåket av drosjesjåfører som står parkert rett utenfor.

– Dette er Oslos eldste homsepub. Det at noen skal ha frykt og angst for å gå hit er uakseptabelt. Det er også påstander om at drosjesjåfører rapporterer dette videre i sine nettverk. Det må vi ha en slutt på, sier bystyrepolitiker Ola Kvisgaard fra Høyre.

Espen Ophaug (V) og Ola Kvisgaard (H) på London pub

KLART BUDSKAP: Taxiholdeplassen her utenfor London pub må fjernes med det samme, sier bystyrerepresentantene Espen Ophaug (til venstre) og Ola Kvisgaard.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

Tar bilder i skjul

Han mener det også må jobbes med holdninger, men at det alene er altfor tidkrevende i denne saken.

– Vårt bidrag som politikere er veldig enkelt. Denne drosjeholdeplassen kan enten flyttes eller legges ned, sier Kvisgaard.

Han får støtte fra bystyrerepresentant Espen Ophaug fra Venstre. Sammen har de sendt et brev til samferdselsbyråd Guri Melby (V) der de ber henne gripe inn, og det så raskt som mulig.

– Vi har fått rapporter om at det er blitt tatt mobilbilder av folk på vei inn og ut av London pub, og at disse spres i deres nettverk. Dette er et lavterskeltilbud, da må vi sørge for at det er det for alle som bor i byen, sier Ophaug.

Norges Taxiforbund kjenner til at snikfotografering forekommer.

– Jeg har aldri sett dette selv, men dette har ikke noe med vårt yrke å gjøre. Alle som er ute og betjener publikum bør ta sterkt avstand fra dette, sier Glenn Tuxen, fylkesleder i Oslo i Norges Taxiforbund.

– Prøver å fjerne eller flytte holdeplassen før jul

Samferdselsbyråd Guri Melby forstår engasjementet fra bystyrepolitikerne, og frykten til de som forteller om overvåking fra taxisjåfører.

Guri Melby

Samferdselsbyråd Guri Melby er innstilt på å fjerne holdeplassen.

Foto: Eirin Eikås / NRK

– Det er viktig at folk kan føle seg trygge når de beveger seg på utesteder i Oslo, uten at de skal bekymre seg for at andre skal observere dem når de gjør helt vanlige ting. Vi jobber med denne saken så raskt vi kan og håper vi kan løse den i løpet av året, sier Melby.

Dette har vært et kjent problem i lengre tid. Hvorfor har du ikke grepet inn før?

– Vi har jobbet med å finne alternativer til denne holdeplassen, fordi det er få taxiholdeplasser i sentrum. Taxitilgang er også et viktig bidrag for en trygg by. Vi gjør nå et siste forsøk på å finne alternativer. Om vi ikke finner det, så er jeg innstilt på at vi likevel fjerner denne holdeplassen, sier Melby.