Vil ha skiskyting i rulleskianlegg

Norges Skiskytterforbund utreder en bane i det planlagte rulleski og kunstsnøanlegget i utkanten av Fredrikstadmarka.

Tarjei Bø mot Emil Hegle i testrenn

Skiskytterne Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen under et testrenn på rulleski i Holmenkollen i løypene til VM i skiskyting 2016. Skiskytterforbundet ser gjerne at det blir skytebane også ved et rulleskianlegg i Fredrikstadmarka.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er mange barn og unge som har lyst til å prøve sporten vår, men for å få til det er vi avhengig av et anlegg, sier generalsekretær Rakel Rauntun i Norges Skiskytterforbund.

To personer fra forbundet har vært og sett på Fredrikstad skiklubbs planer for et kunstsnø- og rulleskianlegg ved Brønnerødveien i utkanten av Fredrikstadmarka.

50-meters bane

Rauntun har ikke vært der selv, men sier anleggskonsulenten deres var begeistret. Selv ser hun for seg et treningsanlegg for 22 kaliber med 50 meter standplass med 10–15 skiver.

– Det er en fin start, som eventuelt kan utvikles seinere.

Fredrikstad skiklubb har søkt Fredrikstad kommune om tillatelse til å lage et rulleski- og kunstsnøanlegg, samt servicebygg og parkeringsplass. Klubben håper å få støtte fra Kulturdepartementets pott til rulleskianlegg.

Det er Norges Skiforbund og Norges Skiskytterforbund som innstiller til departementet på hvem som skal få penger.

Rauntun mener en rulleskibane er bra, fordi da slipper skiløperne å gå på trafikkerte veier.

– Hvis vi får et skyteanlegg i tilknytning til det, så er dét det vi synes er det beste.

Bruk av laserteknologi

Formann i Fredrikstad skiklubb, Per Stenseth sier det i første omgang er snakk om en laserteknologi som er utviklet til bruk i skiskyting.

– Der er det mye mindre sikkerhetsforanstaltninger og miljøkrav. Ved skyting med tradisjonelle våpen kommer det støy, forurensning fra bly og slike ting. Det er noe helt annet.

Stenseth sier en skytebane vil være en annen og større prosess enn det de er i gang med nå.

Skiarena for rulleski og kunstsnø i Fredrikstadmarka

Fredrikstad skiklubb har presentert planer for et rulleskianlegg i Fredrikstadmarka.

Foto: Ill.Ole A Krognes / Sg arktekter

– Vanlig skytebane er fullt mulig

Generalsekretær Rakel Rauntun i Skiforbundet sier det er fullt mulig å ha en vanlig skytebane i et rulleskianlegg som er åpent for allmennheten. Det som er viktig er at klubben har trenere og ledere som kan regelverket.

– Det ligger jo et skyteanlegg med løyper rundt i Holmenkollen, så det skal gå bra.

Et par hundre meter fra der skianlegget planlegges i utkanten av Fredrikstadmarka jobbes det med å regulere et nytt boligfelt. Rauntun mener støy fra en eventuell skytebane ikke vil bli et problem.

– Mange tror det blir mere støy enn hva det faktisk er. Det er finkaliber 22 og det er ikke mye støy fra et sånn type anlegg, forsikrer Rauntun.