Hopp til innhold

Vil ha sju års fengsel for tiltalt 20-åring

HOKKSUND (NRK): Aktor la ned påstand om sju års fengsel for tiltalte etter at en 17-åring døde av kuttskader etter en hjemmefest.

Statsadvokat Tonje Tønder

PROSEDYRE: Aktor Tonje Tønder holdt sin prosedyre i Eiker, Modum og Sigdal tingrett torsdag.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Torsdag var det siste dag av rettssaken mot en 20 år gammel mann som er tiltalt for å ha slått Jonas Wendelborg Bråten (17) med et glass i halsen på en hjemmefest i Hokksund i september 2013. 17-åringen blødde kraftig, og han døde av skadene dagen etter.

Statsadvokaten sa i sin prosedyre at tiltalte ikke hadde til hensikt å ta livet av 17-åringen, men hun mener at han burde forstått at glasset ville knuse, og at det var fare for at liv kunne gå tapt.

– Et glass brukt på denne måten er et særlig farlig redskap, sa aktor Tønder.

Ølglasset

Dette glasset er tilsvarende det som ble brukt av tiltalte.

Foto: Politiet

Husker ikke hendelsen

Tiltalte har erkjent handlingen, men ikke straffskyld fordi han ikke husker hendelsen. Han sa i retten at han kom til seg selv da han stod på badet og skylte blod av hendene sine. 20-åringen gikk senere ut til en politibetjent og ba om å bli kjørt til legen. Han ble pågrepet og satt i varetekt samme natt.

Først onsdag fikk retten vite bakgrunnen for hvorfor de to guttene begynte å krangle.

De skal ha vært uenige om hvordan de skulle hjelpe ei jente som var overstadig beruset. Guttene begynte å dytte på hverandre, før de fikk beskjed om å gå ut av huset.

Slo med et stettglass

Jonas Wendelborg Bråten

Jonas Wendelborg Bråten døde etter å ha blitt slått i halsen med et glass.

Foto: Privat

Utenfor huset fortsatte krangelen mellom de to. Det endte med at tiltalte slo 17-åringen i halsen med et ølglass. Vitner har forklart i retten at glasset knuste da det traff 17-åringens hals.

Forsvarer Harald Stabell mener hans klient ikke kunne forstå at slaget ville føre til at tenåringen døde. Han la ned påstand om at 20-åringen frifinnes.

– Glasset var helt da han slo. Det styrker en antagelse om at han ikke kunne ha innsett muligheten for at slaget skulle føre til døden for Jonas, sa Stabell i sin prosedyre.

Familiens bistandsadvokat la frem krav om at tiltalte skal betale 200.000 kroner i oppreisningserstatning til hver av foreldrene til 17-åringen, i tillegg til erstatning for tapt arbeidsinntekt for moren, som har vært sykemeldt i lang tid.

Dom i saken faller 21. januar.