Hopp til innhold

Vil ha røykerom for heroinbrukere

Oslo Arbeiderparti vil ha et røykerom for heroinbrukere.

rusmisbruk

RØYKEROM: Byrådet i Oslo vil at sprøytenarkomane heller skal røyke heroin enn å bruke sprøyte.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Byrådet i Oslo ønsker å dele ut røykeutstyr til heroin til sprøytenarkomane i hovedstaden.

De mener at dette på sikt vil redusere risikoen for overdoser og andre helseproblemer, men da bør det skje i kontrollerte former.

- Derfor ønsker vi å opprette et røykerom. Når vi mener at det er viktig å få folk til å gå over til å røyke heroin, er det også viktig å gi brukerne et sted å være. Der kan røykingen skje i kontrollerte former og der kan brukerne få informasjon om å bruke det på riktig måte, sier Trond Jensrud (Ap), nestleder i finanskomiteen i Oslo.

LES OGSÅ: Vil stoppe rusmisbruk hos unge

- Positivt

Rusmiddeletaten i Oslo er positive til et heroinrøykerom.

- Sprøyterommet for heroinavhengige er strengt regulert. I loven om sprøyterom står det helt klart at det ikke skal være for røyking av heroin, men for injeksjon av heroin, sier informasjonsjef i etaten, Anlaug Lia.

- Derfor hadde vi ikke hatt noe i mot et eget røykerom for heroin, legger hun til.

Opprørt

Kristelig Folkeparti er opprørt over byrådets planer.

– Resultatet av dette er at folk går rundt og rundt i systemet, de kommer seg ikke ut av avhengigheten. Er de ikke opptatt av å få folk ut av rusen?, spør Aud Kvalbein i Kristelig Folkeparti.

Hun ønsker at pengene heller skal brukes til nettopp det.

– Dette synes jeg er en helt feilslått satsning. Oslo bruker mye penger i rusomsorgen til skadereduserende tiltak og til hjelpetiltak til folk i aktiv rus. Veldig lite brukes til å få folk ut av rusen, sier Kvalbein.

HVA MENER DU OM SAKEN?