Hopp til innhold

Vil ha mer thoriumforskning

– Norge bør i gang med thorium-forskning for alvor, sier seniorrådgiver Øivind Berg ved Institutt for Energiteknikk i Halden.

Institutt for energiteknikk, IFE Halden

Ved Institutt for energiteknikk er det ønskelig at det forskes mer på thorium.

Foto: Rainer Prang / NRK

Ifølge et prosjekt som Berg har ledet, er thorium-forekomster i Norge så store at de kan gi opp til 120 ganger mer energi enn alle olje- og gassressurser på norsk sokkel.

– Men først trengs det ta flere år med undersøkelser, sier Berg.

Thorium er et radioaktivt materiale som kan brukes som brensel i et atomkraftverk, i stedet for uran.

LES OGSÅ:

15 prosent av verdens thoriumressurser

– I første omgang må vi teste thoriumbrensel for dagens reaktorer. Skal jeg tippe, så er dette mulig om fem til ti år. Skal vi bygge nye reaktorer som er tilpasset thorium, så snakker vi 25-30 år frem i tid.

En stor fordel med thorium er at stoffet gir mindre avfall enn uran og har langt kortere nedbrytningstid - 300 år mot flere hundre tusen år.

Det er anslått at omkring 15 prosent av verdens thoriumressurser finnes i det såkalte Fens-feltet i Nome kommune i Telemark, hvor det ligger i grunnen blandet sammen med en rekke forskjellige bergarter.

Men størrelsen på forekomsten er fortsatt usikker, så Berg anbefaler prøveboring.

– Norske myndigheter bør sette ned et nasjonalt program hvor man kartlegger dtete området. Så bør man sette opp et program om hvordan man kan trekke ut thorium fra disse bergartene. Så bør man se på hvordan man kan anvende det i ulike reaktortyper, sier han.

LES OGSÅ:

Verd 1.000 oljefonn

Ifølge professor Egil Lillestøl kan thorium-forekomstene i Nore være verdt 1.000 oljefond. Thorium-tilhengerne hevder atomkraftverk drevet på thorium brensel er en tryggere løsning enn urankraftverk.

Statens Strålevern og kritikerne sier risikoen ved vanlige atomkraftverk er den samme, uavhengig om brenselet er uran eller thorium.

Thorium er ingen nyhet innen kjernekraftteknologi. Brennstoffet ble brukt på 50- og 60-tallet, men den gangen var behovet for plutonium til våpenindustrien et viktig element ved siden av strømproduksjonen og det gjorde at thorium ble lagt bort.