Hopp til innhold

Mener tollerne må få mer penger

Stortingsrepresentant Svein Roald Hansen mener det bør bevilges mer penger til Tollvesenet etter at deres skannere har avdekket narkotika for 700 millioner.

Skanner på Svinesund

Skannere har blitt storsmuglernes store skrekk. Stortingsrepresentant Svein Roald Hansen mener derfor at tollerne må få mer penger for å ta flere smuglere.

Skanneren på Svinesund har vært endestasjon for mange smuglere. På ti år har Tollvesenets skannere stoppet narkotika for 700 millioner kroner, ifølge VG.

– Det viser at det gjennom teknikk og etterforskning, nytter å stoppe deler av narkotikaflommen over grensa, sier stortingsrepresentant for Østfold (Ap) Svein Roald Hansen til NRK.

Investering

Svein Roald Hansen (Ap)

Stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (Ap) mener det er en god investering å gi mer bevilgninger til tolleren.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Skannerne har blant annet avdekket 3,7 tonn cannabis, 618 kilo amfetamin, 60 kilo heroin og 45 kilo kokain.

– Dette resultatet viser at hvis man kunne bevilget mer penger til flere skannere i revidert nasjonalbudsjett, vil det være en veldig god investering, sier Hansen.

– Revolusjon

Per Kristian Grandahl

Vaktleder på Svinesund tollkontor, Per Kristian Grandahl, sier at skannerne er svært effektive.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

For flere skannere vil bety enda mer effektiv kontroll på grensen, sier vaktleder på Svinesund tollkontor, Per Kristian Grandahl.

– Det tar kjempelang tid å gå gjennom et stort vogntog. Med skanneren får vi en indikasjon ganske fort om det er noe eller ikke. Det var rett og slett en revolusjon for oss da skanneren kom på banen i 2003–2004.

Derfor mener Svein Roald Hansen at det trengs flere skannere.

– Vi har åpne grenser i Europa, og nettopp derfor er det viktig å forsøke å ta dem som misbruker det til å smugle.