Hopp til innhold

Skrev sang til barna etter kreftdiagnosen

Audun Grotterød fra Sarpsborg har uhelbredelig nyrekreft. Hver dag får to nordmenn den samme diagnosen.

Audun Grotterød fra Sarpsborg har uhelbredelig nyrekreft. Hver dag får to nordmenn diagnosen og sykdommen tar livet av 300 hvert år. Nå vil han ha mer oppmerksomhet rundt sykdommen.

Audun Grotterød skrev sang til barna da han fikk vite at prognosene hans var dårlige.

42 år gamle Audun Grotterød fra Sarpsborg har uhelbredelig nyrekreft med spredning. Legene gir ham ikke mye håp.

– Akkurat nå har jeg det ganske tøft. Jeg har fått dystre prognoser angående den kreften jeg har. Det gjør at dagene er ganske tøffe, sier han.

Kan ikke stoppe

Hver dag får to nordmenn diagnosen og sykdommen tar livet av omtrent 300 personer hvert år.

– Knapt 25 prosent av dem som har fått nyrekreft lever etter fem år. Det er en veldig dødelig kreftform, sier overlege Wolfgang Lilleby ved Radiumhospitalet.

De som kommer etter meg skal klare seg enda bedre

Audun fikk først nyrekreft i den høyre nyra i 2005. Nyra ble fjernet og Audun trodde da han var kreftfri.

Men i januar i fjor satt han på kontoret da han plutselig fikk vondt i brystet. Kreften hadde spredd seg til i hvert fall ett av ribbeina, som til slutt knakk. Det var denne smerten Audun opplevde.

– Det ble tatt røntgen som viste at kreften hadde spredd seg til skjelettet. Jeg fjernet tre ribbein, men den har også spredd seg til rygg og bekken, det er ikke bra.

Men for Audun er det ikke slutt før det er slutt. I januar var han med på å etablere Nyrekreftforeningen, som blant annet skal jobbe for mer forskning på området.

– Jeg må leve med det som finnes av forskning per dags dato. Men vi kan ikke stoppe der. Vi må sørge for at alle kommer tilbake, at alle klarer seg. De som kommer etter meg skal klare seg enda bedre, sier han.

– Bør satse mer på forskning

Til tross for sin alvorlige sykdom er Audun med å arrangere en støttekonsert, der alle inntekter uavkortet skal gå til nyrekreftforskning.

Andreas Stensvold og Wolfgang Lilleby

Seksjonsoverlege Andreas Stensvold og overlege Wolfgang Lilleby ved Radiumhospitalet.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

– Det er viktig for meg at vi kan få fokusert på dette. Hvis vi kan komme ut med informasjon, slik at noen kan gjenkjenne tidligere symptomer på nyrekreft, og får behandling i tide, så er det verdt det. Men jeg håper vi skal få til noe mer, sier han.

Seksjonsoverlege Andreas Stensvold ved Radiumhospitalet er enig i at det trengs mer forskning på området.

– Det er de små stegene vi gjør hver eneste dag som er viktig. Vi vet at vi i Norge satser en del på kreftforskning, men vi bør satse enda mer. Særlig innenfor urologisk kreftforskning, som rammer over en tredjedel av dem som får kreft i Norge i dag, sier han.

Skrev sang til barna

Støttekonserten avholdes på Hotel Quality Grålum i Sarpsborg 10. april. Bandet D'Sound er headliner, og Olaf Tufte skal holde foredrag om motivasjon og samarbeid.

Audun skal selv avslutte konserten med sangen «Remember me», som egentlig startet som et brev til barna Annie (4) og Adam (6).

– Da jeg fikk dystre prognoser tenkte jeg på at jeg ikke kom til å være der for familien min og de rundt meg. Jeg begynte å skrive et brev til barna mine, for de er unge. Det er ikke sikkert de kommer til å huske meg så godt. Det brevet ble til en sang og en melodi.

Hør «Remember me» her: