– Jeg vil ha mitt vanlige liv, hva det enn var, tilbake

«John Smith» ser fram til å møte foreldrene sine. – Jeg håper det vil trigge minnet mitt, og at jeg endelig vil finne ut hvem jeg egentlig er, sier han.

"John Smith" har levd med hukommelsestap siden midten av desember 2013. Nå har politiet antakeligvis funnet foreldrene hans i Tsjekkia.

PÅ ROMMET DER HAN BOR: «John Smith» har forandret utseendet siden det publiserte bildet av ham ble tatt, og ønsker å være anonym.

Torsdag formiddag møtte han politiet. Der fikk han vite mer om tipsene som ledet politiet til det tsjekkiske ekteparet, som sier at de er hans foreldre.

– I tillegg var det et annet tips fra en person som skal være min venn, og har kjent meg en stund, som pekte i samme retning. Det virker veldig sannsynlig at disse menneskene er min familie, sier han.

– Har aldri tenkt på meg selv som «John Smith»

«John Smith» har også fått vite sitt egentlige navn, men det har han tenkt til å holde for seg selv.

Likte du det?

Han ler. – Jeg har ingen følelser for det, det har ikke noe å si.

Men han kommer ikke til å savne å være «John Smith».

– Jeg har aldri tenkt på meg selv som «John Smith», og det var derfor jeg valgte et sånt navn. Det skulle være midlertidig, og jeg trengte et navn.

Nå venter han på at en DNA-analyse vil gi den endelige bekreftelsen på at paret virkelig er foreldrene hans, kanskje allerede på fredag.

Hva skjer da?

– Jeg vil kontakte dem, og spørre om de vil komme hit og møte meg. Jeg håper at noe vil trigge minnet mitt, og at jeg vil finne ut noe om livet jeg levde før, sier han.

Sliten, men glad

Selv om han vet at han ikke framstår som glad, understreker han, at han er både takknemlig for alle som har sendt ham eposter og uttrykt sympati og støtte, og for alle tips som har kommet inn.

– Jeg er glad og full av forventninger. Men disse dagene har også vært utmattende. Jeg klarer ikke å uttrykke så mye glede, fordi jeg er så sliten. Men jeg er glad, sier han.

Nå ser han fram til at livet én gang kan bli normalt igjen, og håper at også hukommelsen vil komme tilbake.

– Jeg vil leve et normalt liv som alle andre. Jeg vil ha mitt vanlige liv, hva det enn var, tilbake. Og så tar jeg det derfra.

Politiet føler seg sikre

Politiet gikk tirsdag ut med bilde av mannen i håp om å få tips om identiteten hans. Da hadde han levd i Oslo i snart fire måneder, uten å vite hvem han er.

Mannen ble funnet svært forkommen i en snøfonn i Grenseveien i Oslo 14. desember i fjor. Bildet, og historien hans, spredde seg raskt i norske og utenlandske medier.

Han har selv trodd han er tsjekkisk, fordi det er det språket han forstår best. Onsdag fortalte politiet at de hadde fått flere interessante tips, også fra Tsjekkia.

Etter hvert ble det også kjent at et tsjekkisk ektepar ikke er i tvil om at han er deres sønn. Ifølge tsjekkisk politi har mannen aldri vært meldt savnet i hjemlandet.

Politiet føler seg ganske sikre på at de nå vet hvem han er.

Sturla Henriksbø

Politiadvokat Sturla Henriksbø.

Foto: Dina Johnsen / NRK

– Vi har fått to separate tips på denne identiteten. Når vi i tillegg har oppsøkt foreldrene som har utpekt ham som deres sønn, så føler vi oss ganske sikre, sier politiadvokat Sturla Henriksbø ved Oslo politidistrikt.

Fikk en beklagelse

I møtet i dag har politiet beklaget at han først fikk vite om foreldrene gjennom media i går kveld. Han har også fått vite mer om etterforskningen videre.

– Det var godt å kunne gi ham gode nyheter, sier Henriksbø.

Likevel vil de også vente på en DNA-analyse, og gjøre flere formelle undersøkelser før de slår fast at de er hundre prosent sikre på identiteten hans.

Når norsk politi selv har snakket med foreldrene, vil de videreformidle kontaktinformasjonen. Deretter er det opp til «John Smith» selv å ta kontakt.

Kan hjelpe etterforskningen

Identifiseringen gjør det også lettere for politiet å finne ut hvorfor han var i Norge i desember i fjor, og hvem som kan ha påført ham skadene han hadde da han ble funnet.

– Vi etterforsker det fortsatt, og nå som identiteten er klarlagt åpner det nye innganger til etterforskningen, sier Henriksbø.

Han forteller at politiet har fått svært mange tips de siste dagene, de aller fleste er om hvem han kan være.

– Nå som vi føler oss så sikre på hvem han er, kan vi heller begynne å se nærmere på de få tipsene vi har fått som knytter seg til hendelsene før han ble funnet.

Ønsker ikke å vise ansiktet igjen

«John Smith» ser svært annerledes ut enn da det publiserte bildet ble tatt kort tid etter at han ble funnet i desember i fjor. Han har gått ned i vekt, og endret frisyre.

Selv om han har fortalt mye til journalistene som har ringt ham etter at historien hans ble kjent på tirsdag, ønsker han å ha sitt nye utseende, og navnet, for seg selv. Da vil han kanskje ikke måtte leve resten av livet som «den mannen som fikk hukommelsestap».

– Siden jeg ba journalister om hjelp, og startet dette, følte jeg at jeg måtte gi noe tilbake. Da må jeg informere om hva som skjer. Jeg skjønner at folk er nysgjerrige, sier han.

– Men alt som handler om mitt privatliv, eller mine foreldres, det er vår sak. Og det har vi krav på å få ha for oss selv. Jeg vil ikke røpe hvordan jeg ser ut nå, og jeg vil at de også skal få være anonyme.

Politiadvokat Sturla Henriksbø sier at politiet respekterer ønsket hans, og at de ikke kommer til å gå ut med detaljer om identiteten hans.

John Smith har tidligere fortalt at han også er redd for dem som mishandlet ham, og at de nå vet at han har overlevd.

– De som gjorde de tingene med meg er fortsatt der ute. Jeg vil ikke sette livet mitt i fare, så de kan gjøre ferdig det de startet, sa han til NRK i går.

Mann med hukommelsestap

Dette er det eneste bildet som er publisert av mannen som fram til nå har kalt seg «John Smith».

Foto: Oslo politidistrikt