Hopp til innhold

Vil ha kameraovervåkning i skoletiden

Nylig ble tre personer dømt i en skolevold-sak, mye takket være videoovervåkning, mener retten. Nå vil bystyret at elevene skal kunne overvåkes på skolen, men Elevorganisasjonen mener politikerne glemmer elevenes rettigheter.

Etterstad

ETTERSTAD: Dette bildet av tre gutter som gikk inn på Etterstad vgs i januar i år var viktig i retten, da guttene ble dømt for vold mot en elev ved skolen.

Foto: Politiet

I går kveld åpnet bystyret opp for kameraovervåkning av elever også i skoletiden for å sikre enkeltpersoner mot alvorlige kriminelle handlinger.

Tidligere har Høyre tatt til orde for kameraovervåking i skoletiden etter flere episoder med vold, trusler og uro ved videregående skoler i Oslo. Venstre mener at dette er et angrep på barns personvern.

Ved Etterstad videregående skole har de inntil nylig hatt kameraovervåkning. Der har de i flere år hatt kameraer både ute og inne, og de har også filmet i skoletiden.

Hadde ikke blitt oppklart uten video

Det førte til at tre unge menn som ranet og gikk til angrep på en elev ved skolen i januar i år, nylig ble dømt til samfunnsstraff og fengsel.

Retten la stor vekt på opptakene fra overvåkningskameraene, som viste hvordan de tre elevene ankom og dro fra skolen sammen som en flokk.

I dommen står det også at saken neppe ville blitt oppklart uten dette videoopptaket.

Men i mai i år fikk Etterstad skole instrukser fra Utdanningsetaten om å skru av kameraene da det ble oppdaget at tolv Oslo-skoler, deriblant Etterstad, ikke fulgte Oslo kommunes regler.

Arbeiderpartiet har snudd

Skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap)

Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap).

Foto: Rushda Syed / NRK

Samtidig sa byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) til Aftenposten at kameraovervåking kun skal skje utenfor skoletid.

Hun forklarer at hun allerede da satte i gang et arbeid med å myke opp regelverket både for videoovervåkning og bortvisning av elever, og at det er grunnen til at partiet nå har snudd.

– Jeg var opptatt av det skolene selv sa om at dette kunne redusere uønskede hendelser, og ville ta ønskene deres på alvor, sier hun til NRK.

– Hvorfor har dere da kritisert Høyre når de har foreslått kameraovervåkning?

– Fordi det ikke er kameraer alene som løser voldsutfordringer i Oslo slik enkelte ser ut til å tro, sier Tone Tellevik Dahl.

Laura Tefto

FOR OG IMOT: – Det er mange som blir ukomfortable av kameraene. Men samtidig er jeg for det, fordi jeg vil være sikker at ingenting skal skje på skolen, sier Laura Tetero (17), som er vara i elevrådet ved Hersleb skole.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK
Anna Hellebust

NEI TIL KAMERA: – Jeg synes ikke kameraene bør være skrudd på i skoletiden. Skolen bør være trygg uten at de følger med på hver eneste bevegelse vi gjør, sier Anna Hellebust (16) som er elevrådsrepresentant på Etterstad skole.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Rektorer ønsker forslaget velkommen

Flere rektorer NRK har snakket med ønsker forslaget fra bystyret og Arbeiderpartiet hjertelig velkommen.

– Vi har positive erfaringer med kameraovervåkning, og det har fungert bra for vår skole. Det øker tryggheten for våre elever, sier rektor ved Etterstad skole, Bjarne Asgrimplass.

Også rektor ved Hellerud vgs., Arnfinn Stautland, sier til NRK at han støtter at skoler i perioder kan bruke kameraovervåkning for å sikre skolens elever og ansatte.

Det mener også Bjørnholt skole, som nylig innførte adgangskontroll etter flere uønskede hendelser ved skolen.

– Jeg tenker det er veldig fint. Det gjør at vi kan følge med på lovbrudd. Men vi overvåker ikke elever, vi overvåker farlige situasjoner, sier rektor Else Birgitte Roscher-Nielsen

Hun understreker at det viktigste er god dialog med elevene, men at kameraer er en fin løsning i vanskelige situasjoner.

Mener politikere glemmer elevens rettigheter

Elevorganisasjonen er derimot fortsatt kritisk til kameraovervåking på Oslo-skolene.

Rahman Chaudhry

Leder i Elevorganisasjonen, Rahman Chaudhry.

Foto: JULIAN SÖDERBERG

– Kameraovervåkning på norske skoler truer norske elevers personvern. Vi vet ikke om det i det hele tatt funker for å forebygge vold. Jeg tror det er en dårlig løsning, sier leder Rahman Chaudhry.

Han er helt enig i at er viktig med tiltak for å få ned volden, men at dette ikke er rette veien å gå.

– Politikere er altfor flinke til å glemme at norske elever også har et grunnleggende sett med rettigheter som man må ta hensyn til når man skal utforme skolepolitikk, sier Chaudhry.

NRK har skrevet om flere av hendelsene på Oslo-skolen den siste tiden: