Svenskene vil bruke det nye østfoldsykehuset

Sykehuset på Kalnes i Sarpsborg kan åpne dørene for en grenseløs helsetjeneste i Norge og Sverige.

Sykehuset Østfold Kalnes

Sykehuset på Kalnes i Sarpsborg skal åpnes neste år, og være i full bruk i 2016. Da ønsker også svenskene å kunne bruke sykehuset.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Det nye østfoldsykehusets nærhet til Sverige gjør at svenske politikere og sykehusansatte drømmer om en fremtid der pasienter fra vårt naboland kan dra til nærmeste sykehus, uavhengig av om sykehuset ligger i Norge eller Sverige, det melder SVT.

En time kortere reisetid

Sykehuset på Kalnes utenfor Sarpsborg ligger 4,5 mil nord for Strömstad – en biltur på en drøy halvtime.

Svenskene vil bruke Østfoldsykehuset

Innbyggerne i Strömstad må sitte en time ekstra i bil for å komme seg til sykehuset i Trollhättan kontra det nye sykehuset i Østfold.

Foto: Grafikk/SVT

Til sammenligning ligger det nærmeste svenske sykehuset, NÄL i Trollhättan, 12 mil eller over halvannen time i bil unna.

– For Strömstad kommune og våre innbyggere håper vi at det nye sykehuset kan gi en mulighet til å være nærmere et stort sykehus enn NÄL. Dessuten er det jo et hypermoderne sykehus, sier ordfører Ronnie Brorsson i Strömstad kommune til svt.no.

Et helsesamarbeid på tvers av grensene krever at det kommer på plass en avtale mellom Västre Götalands-regionen og den norske staten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ronnie Brorsson er ordfører i Strömstad

Ordfører Ronnie Brorsson i Strömstad håper på å kunne bruke det nye Østfoldsykehuset allerede når det åpner.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Ganske naturlig i fremtiden

Det finnes allerede en avtale mellom Norge og Sverige om akuttbehandling, i forbindelse med for eksempel trafikkulykker, hendelser på havet eller fødsler.

Brorsson i Strömstad ønsker å viske ut grensene og gjøre sykehuset i Østfold til primærsykehus for sine innbyggere. Han får støtte av Marie-Louise Gefvert, direktør i primærhelsetjenesten i Västra Götaland.

Just Ebbesen

Just Ebbesen ved Sykehuset Østfold er positiv til initiativet fra svenskene.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

– Det forutsetter politisk enighet. Men grensene løsnes jo opp, så i fremtiden kan vi nok se på dette som ganske naturlig, mener hun.

Også sykehusdirektør Just Ebbesen ved Sykehuset Østfold er positiv til initiativet.

– Jeg synes dette er veldig hyggelig og spennende. Det er naturlig å se på hvordan vi kan gi best mulig helsetjenester på kortest mulig avstand for befolkningen, også i Nordre Bohuslän. Dette er et veldig interessant initiativ, sier han.

Ronnie Brorsson håper at svenskene skal kunne bruke sykehuset i Østfold allerede når det åpner i 2015, men det blir ifølge Ebbesen ikke aktuelt.

– Jeg kan si med en gang at dette ikke skjer fra første dag. Men vi kan gjøre en utredning rundt muligheter og omfang parallelt med at vi planlegger innflytting, sier han.