Hopp til innhold

Vil ha fiskekvoter i Iddefjorden

– Den nye Iddefjordkonvensjonen gir ikke godt nok vern for laksestammen.

Iddefjorden

Iddefjordkonvensjonen er et resultat av forhandlinger mellom Norge og Sverige. - Den reviderte konvensjonen er utformet på svenskenes premisser, mener Bjarne Granli i Arbeidernes Jeger- og Fiskerforening.

Foto: Jan Hemstad / NRK

Det mener Arbeidernes Jeger- og Fiskerforening i Halden.

Bare et kvotesystem for hvor mye laks som kan tas opp fra fjorden ville kunne hindre overfiske, mener lederen for fiskeutvalget i AJFF, Bjarne Granli.

– Har fisket opp for mye laks

Han forteller at når det gjelder fangstnivået, har dét stort sett vært dobbelt så høyt i fjorden som i elva opp gjennom årene.

– Tradisjonelt og historisk har det vært tatt ut mye i den trange fjorden. Så at det ikke blir noe kvotesystem, er et problem. En heldig fisker kan jo fange så mye som 50 lakser på en sesong, sier Granli.

– Enkelt med kvotesystem

I Enningdalselva er kvoten på sju laks i sesongen per fisker. Granli mener et slikt system ville være enkelt å få på plass også i fjorden.

– Det kunne være å bruke chips, for eksempel, og hvis du kommer og har fisket laks som du ikke har chip på, er det bevist for at du fisket ulovlig. Dette brukes i Frankrike, og der er det slik at du mister fiskeutstyr, blir bøtelagt og blir fratatt retten til å fiske dersom du blir tatt, sier Granli.

Slutt på krokgarnfiske

Fiskeforvalter hos Fylkesmannen i Østfold Leif-Roger Karlsen mener derimot at den nye konvensjonen, som etter planen skal tre i kraft i år, sikrer en bærekraftig utnyttelse av fiskeressursene.

Den reviderte konvensjonen er et resultat av flere års forhandlinger mellom Norge og Sverige, og den inneholder en rekke viktige punkter, mener Karlsen.

Det blir blant annet slutt på krokgarnfiske, noe som har ført til store fangster og ikke minst mye skadet laks.

– Nærmere 25 prosent av laksen som kommer opp i elva har garnskader, og når de kommer opp i ferskvann kan de få soppskader som kan føre til at de stryker med før de gyter, sier Karlsen.

Utvider vernesonen nær elva

I tillegg blir vernesonen ved Enningdalselvas utløp kraftig utvidet, noe som er viktig fordi mye laks svømmer omkring i dette området når vannstanden er så lav at de ikke klarer å komme opp i elva.

Dessuten blir starten på fangstsesongen utsatt en uke for å la stor laks komme opp til gyteplassene før fisket starter.

Nytt er det også at det nå blir meldeplikt om fangst også på svensk side.

– Ja, nå er det lagt inn en egen paragraf som gjør at fiskere har plikt til å melde inn fangst både på norsk og svensk side slik at vi får en bedre oversikt over hvor mye fisk som tas ut i Iddefjorden, forteller Karlsen.

– På svenskenes premisser

Men Bjarne Granli mener at Norge burde ha vært tøffere i forhandlingene med svenskene.

– For oss virker det som om konvensjonen har blitt til på svenskenes premisser, for det er vel ingen på norsk side som ville ha noe problem med en strengere regulering av fisket i Iddefjorde, sier Granli.

Han mener den reviderte konvensjonen tillater altfor mye fiske per sesong.

– Vi er kritiske til at sjøfisket etter laks skal få lov til å foregå fra 16. mai til 15. august og da hver uke fra mandag klokken 06 til fredag klokken 18. Det er sju uker, og med antall dager vi da snakker om, er dét mye mer enn man får lov til å fiske etter laks i sjøen andre steder i landet, sier Granli.