Hopp til innhold

Vil ha Facebook-bilder på timeplanen

Bildebruk på nettet har eksplodert – nå må bildespråket inn i skolen, mener bildeekspert.

Facebook kjøper Instagram

Personlige bilder på sosiale medier som Facebook og Instagram har eksplodert de siste årene.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Skolebarn må lære bildebruk på nettet i kunst og håndverk. Det mener avdelingsleder for visuell kunst ved kunsthøgskolen Niss, Eva Løveid Mølster.

Med sosiale tjenester som Facebook, Twitter og Instagram har bildebruken på internett eksplodert. Nå må kunnskapen på timeplanen, mener hun.

– Det må inn der hvor det skal være, nemlig i det visuelle feltet. Mange kunstnere som jobber som kunst- og håndverkslærere bør få tydeligere mål, og mer tid til å lære opp barna våre til å beherske bildespråket, sier hun.

– Skolene henger ikke med

Eva Løveid Mølster

Eva Løveid Mølster ved kunsthøgskolen Niss.

Foto: Raymond Egge

Det er lett å trå feil når barna kjapt legger ut bilder på nettet, mener Løveid Mølster. Hun trekker frem et eksempel på bilder som legges ut på Facebook.

– Ungdom som legger ut bilder av seg selv tenker kanskje ikke på hva som finnes i bakgrunnen på bildet. Det kan hende at det er en uoppredd seng i bildet, og selv om det ikke var tenkt sånn, så kan leseren av bildet begynne å tolke en uoppredd seng. Hva skjer i en seng? Hva er det egentlig dette bildet sier?

Hun mener også at den økende bruken av bilder i sosiale medier, på TV og i aviser har gjort at visuelle språket i dag er like viktig som skrift- og talespråket, og at skolene ikke har hengt med på utviklingen.

– Dette har eksplodert i løpet av 20 år, og skoleverket har ikke rukket å bli med på denne utviklingen. Nå er det på tide å se på dette, og det kan man best i kunst og håndverk, sier hun.

Les også:

Vil ha bildebruk i grunnskolen

Inger-Christin Torp

Inger-Christin Torp vil ha bildebruk inn i IT-faget.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Løveid Mølster understreker at barn og unge i gjennomsnitt får 170 timer norskundervisning årlig. Tilsvarende er det satt av 63 timer til kunst og håndverk.

Inger-Christin Torp er leder i Opplæring, kultur og helsekomiteen i Østfold.

Hun er enig i at bildebruk bør inn på timeplanen, men hun vil ikke begrense det til kunst og håndverk-timene.

– Det brukes så mye, så jeg tror vi trenger dette i hele grunnopplæringa vår. Dette er ikke bare for den lille ungdomsgruppa som går på kunst og håndverk. IT er et av basisfagene i skolen nå, og vi må tenke på dette som en del av IT-faget, mener hun.