Vil ha metalldetektorer på NAV-kontor

Jan Bøhler (Ap) mener man bør iverksette flere praktiske tiltak for å bedre sikkerheten ved NAV-kontor i landet. Å bruke metalldetektorer er ett av dem.

Vil ha metalldetektorer

Bøhler mener vært enkelt NAV-kontor må vurdere sine behov for sikkerhetstiltak.

Foto: NRK

– Man må gjøre alt man kan for å bedre sikkerheten. Å ta i bruk praktiske hjelpemidler tror jeg bare vil skape en følelse av mer trygghet også for brukerne av NAV, sier Jan Bøhler, nestleder i justiskomiteen (Ap).

Mandag ble en kvinne ved NAV-kontoret på Ammerud i Oslo kritisk skadet da hun gjentatte ganger ble knivstukket inne på sitt kontor.

Bøhler mener sikkerheten må skjerpes. Han foreslår blant annet bruk av metalldetektorer ved NAV-kontorene.

Låse inn klientens veske

Jan Bøhler (Ap) og Sylvi Listhaug (Frp)

Jan Bøhler (Ap)

Foto: Arbeiderpartiet/Frp

– Hvis man finner at det er nødvendig på et kontor kan man for eksempel bruke metalldetektorer. Vi kan vurdere om vesker skal låses inn. Slike tiltak skaper mer trygghet på steder som har hatt grusomme opplevelser.

En 26-år gammel mann er pågrepet og siktet for drapsforsøk etter knivstikkingen på mandag. Han skal være en klient av NAV-kontoret.

Bøhler mener man må gå grundig til verks for å bedre sikkerhet til NAV-ansatte, som blir mer og mer utsatt.

– Det skjer mer vold, folks reaksjoner kan ta mer alvorlige veier. Det ser vi ellers i samfunnet også, for eksempel i politiet. NAV må anmelde når ansatte blir utsatt for fysisk vold også når det gjelder trusler. Antall trusler ligger over 500 hittil i år, mens antallet fysiske angrep ligger på 28, sier han.

Flere alvorlige hendelser

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) sa til NRK mandag at de har et stort fokus på NAV-ansattes sikkerhet.

– Jeg kan ikke gå inn i hva slags sikkerhetstiltak vi har, for det er ikke offentlig, men dette var også tema på det siste etatsstyringsmøtet vi hadde med NAV, sier Huitfeldt.

Departementet merker seg at stadig flere NAV-ansatte melder fra om alvorlige hendelser på arbeidsplassen sin, og at selv om det sjelden er så alvorlige situasjoner som den på mandag, skjer mange av konfrontasjonene når NAV-ansatte stille krav til klienter.

Nekter straffskyld

Den 26-år gamle mannen som er pågrepet og siktet for drapsforsøk etter hendelsen nekter straffskyld. Han har ennå ikke ville forklart seg til politiet eller sin forsvarer.

Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling i morgen.

Kvinnen som ble knivstukket ligger fortsatt kritisk skadet på Ullevål sykehus.

Tilstanden er fortsatt kritisk for kvinnen som ble knivstukket på NAV-kontoret på Ammerud i morges. 
På bare tre år har mengden trusler og vold mot NAV-ansatte mer enn doblet seg

NAV-ansatt knivstukket