Vil ha beredskapstropper til Rygge

Forsvarets spesialkommando bør flyttes til Rygge for å spare dyrebar tid ved utrykning, det sier nestleder i Forsvarkomiteen, Svein Roald Hansen.

Forsvarets spesialkommando FSK

Forsvarets spesialkommando bør flyttes til Rygge, det mener nestleder i Forsvarkomiteen, Svein Roald Hansen. Her fra en øvelse på Rena leir, der de er plassert i dag.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Svein Roald Hansen

Nestleder i Forsvarkomiteen, Svein Roald Hansen ønsker å flytte FSK fra Rena leir i Østerdalen til Rygge flystasjon i Østfold for å spare dyrebar tid.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Forsvarets spesialkommando (FSK) er i dag plassert på Rena leir i Østerdalen og ved eventuelle terroraksjoner, mot blant annet oljeplattformer i Nordsjøen, vil det ta tid før den er på plass.

Dette fordi Rygge-helikoptrene må dra til Rena for så å frakte troppen til Gardermoen. Men helikopterskvadronen, som holder til på Rygge i Østfold, har ikke døgnberedskap, og vil trenge tid på å mobilisere.

Hansen mener derfor at å samle alt på Rygge er et bedre alternativ.

– Den åpenbare fordelen med å samle styrken og skvadronen på ett sted, er at det gir en kortere responstid når styrken er nødt til å rykke ut. Så er det et spørsmål om hvilke investeringer og fasiliteter som må til for å ha alt samlet på ett sted, sier han.

Er bekymret for beredskapen

Grete Faremo

Forsvarsminister Grete Farmo skal på befaring på Rygge flyplass på mandag, før hun møter ørdfører i Rygge og Råde, samt fylkesordfører Ole Haabeth.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Selve helikopterturen Rygge-Rena-Gardermoen tar ifølge Bergens Tidene 70 minutter, og hvis det ikke er mulig å få helikopterfrakt til Gardermoen, vil en biltur forlenge den totale reisetiden til Trollfeltet vest for Bergen med 38 minutter.

Fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth støtter Hansen og sier at han vil ta opp temaet med forsvarsminister Grete Faremo, når hun besøker Rygge rådhus på mandag, etter en befaring på Rygge militære flystasjon.

– Det betyr at man vil få en mye raskere utbringing av mannskaper til de aktuelle stedene. I tillegg er det kapasitet på Rygge til å kunne ta imot disse troppene. Det vil være en god løsning tror jeg.

– Vi har også pekt på i en uttalelse fra Østlandssamarbeidet og Fylkestinget, at vi er bekymret for beredskapen i Sør-Norge, og dette er et av de temaene det vil være aktuelt å ta opp med forsvarsministeren.

Se også NRK skolen: Rygge flyplass åpnes

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fylkesordfører Ole Haabeth

Fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth er bekymret for beredskapen i Sør-Norge.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Vil beholde helikoptrene på Rygge

Sammen med myndighetene skal Oljeindustriens Landsforening gå gjennom beredskapen på ny etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli.

Les også:

Svein Roald Hansen regner med at muligheten for å samle skavdronen og FSK-styrken vil bli undersøkt av 22. juli-kommisjonen.

– Jeg tror at det er blant de mange tingene som vi må se på i etterkant av de erfaringene som er gjort etter denne forferdelige terrorhandlingen. Jeg går ut ifra at 22. juli-kommisjonen vil se på og analysere også slike forhold.

– Vi vet at forsvarets basestruktur gjennomgås i forbindelse med de nye kampflyene vi skal ha, og vi vet at Rygge er oppe til vurdering. Men jeg mener at vi trenger en militær flyplassmulighet på Rygge, og å beholde helikoptrene der er en del av det.

Se TV-reportasje: Bedre beredskap på militære helikopter kunne reddet liv på Utøya.

Video Bedre beredskap på militære helikopter kunne reddet liv på Utøya

Bedre beredskap på militære helikopter kunne reddet liv på Utøya