Vil granske kommune etter Vollen-drapet

Fylkesmannen i Oslo og Akershus vil åpne tilsynssak mot Bærum kommune etter at en ansatt på behandlingssenteret Små Enheter ble drept på jobb.

Krimtekniker kommer ut fra åstedet i Vollen i Asker

KVINNE DREPT PÅ JOBB PÅ INSTITUSJON: Politisperring og krimtekniker ved drapsåstedet i Vollen i Asker i forrige uke. En 15 år gammel jente er siktet for drapet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Selve oppfølgingen av barnevernstjenesten i Bærum vil starte så snart vi har behandlet hva vi faktisk skal be kommunen om, sier seksjonsleder Tove Narud ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Fylkesmannen har åpnet tilsyn mot kommunen på eget initiativ.

– Det gjør vi alltid når det er snakk om en så alvorlig sak, sier Narud til NRK.

Det var natt til tirsdag i forrige uke at den 30 år gamle sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund drept på jobb. En 15 år gammel jente som Gillebo Backlund passet på, er siktet for drapet. Hun er varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll.

– Er det noe vi kan lære, er det bra

I Bærum kommune er barnevernssjefen glad for at Fylkesmannen åpner tilsynssak etter drapet. Hun er også glad for at fylkeslegen vil se på om den 15 år gamle jenta har fått riktig helsehjelp.

– Det å bli sett i kortene i en så alvorlig sak er viktig for oss. Er det noe vi kan lære av det, er det bra, sier Solveig Daasvand.

Hun sier at de foreløpig ikke selv har sett at det er noe Bærum kommune, som hadde omsorg for jenta, kunne ha gjort annerledes. Ifølge Daasvand er barna de har overtatt omsorg for høyt prioritert.

– Vi mener selv vi har samarbeidet tett med barne- og ungdomspsykiatrien og med politiet, og at vi har jobbet hardt med å finne det riktige tilbudet. Men i sånne saker kan det godt hende det er ting vi kunne gjort enda bedre.

Anna Kristin Gillebo Backlund

DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund var ansatt midlertidig for å passe på jenta som nå er siktet for drap.

Foto: Kristine Hirsti/Privat / NRK/

Undersøker institusjonen

Fylkesmannen har også åpnet tilsyn mot behandlingssenteret Små Enheter på Vollen. Selv om institusjonen ligger i Asker, er det Bærum kommune som har hatt ansvar for den siktede 15-åringen.

– Vi har allerede bedt institusjonen om en redegjørelse om oppfølgingen av beboerne generelt, og jenta spesielt, sier Narud.

Også Arbeidstilsynet har bestemt seg for å granske behandlingssenteret, for å finne ut om regler rundt sikkerhet og arbeidsmiljø er fulgt.

Mener jenta ble godt ivaretatt

I en pressemelding som ble sendt ut av leder Dag Skådinn ved behandlingssenteret «Små Enheter» dagen etter drapet, sier han at sikkerheten rundt jenta har vært god.

– Hun har vært godt ivaretatt gjennom et sikkerhetssystem som har vært gjennomgått av barnevernsetat, kommunalt barnevern, politi, fylkesmann og psykiatri, sier Skådinn.

Han understreker at det har vært enighet om at sikkerhetsopplegget har vært tilstrekkelig.

– Sikkerheten har vært maksimalt tilpasset og tilrettelagt pikens tidligere liv, nåværende livsproblem, sykehistorikk, alder og utvikling, sier Skådinn i pressemeldingen.