Hopp til innhold

Vil frede 80 år gammel hoppbakke

En gang gang var Skuibakken Norges største hoppbakke - nå kan den bli fredet som den første.

NM i stor bakke på Skuibakken i 1975

Skuibakken 16. februar 1975. Vinneren av NM i stor bakke ble Odd Grette Svene.

Foto: NTB / Scanpix

Riksantikvaren ønsker å frede Skuibakken i Bærum. Begrunnelsen er storbakkens sentrale rolle i norsk hopphistorie.

Les også: Vil restaurere 80-åring

Nedlagt i 2002

Siden starten i 1928 har det vært arrangert 60 renn i skuibakken - deriblant en rekke norgesmesterskap i stor bakke og også to verdenscuprenn. I sin tid var hoppbakken i Bærum norges største - beryktet for sitt stubratte unnarenn.

Men nå er det lenge siden storfuglene har utfoldet seg i Skuibakken. Da V-stilen kom ble bakkeprofilen avlegs. Siste gang konkurransehoppere tråkket opp det høye tre- og stål-stillaset var i 1996. Og i 2002 ble Skuibakken nedlagt.

Se video: Nekter å la skuibakken dø

Skuibakken har siden vært truet av riving - men ildsjeler har kjempet for å bevare anlegget som et levende kulturminne og vedlikeholdt stillas og unnarenn.

- Spennende forslag

Foreningen Skuibakkens venner teller over 100 medlemmer. Leder Morten Heldal Haugerud synes det er flott at Riksantikvaren interesserer seg for det 80 år gamle anlegget.

- Vi synes dette er et spennende og interessant forslag, vi i Skuibankkens venner jobber for at bakken skal være et levende kulturminne, og kan si at vi oppfatter forslaget som en anerkjennelse av at dette virkelig er et kulturminne av et kaliber som er å ta vare på. Vi har hele tiden trodd det, men det er jo morsomt å få det bekreftet, sier han til NRK Østlandssendingen.

Kan bli den første fredede hoppbakken

Hos Riksantikvaren vil de ikke kommentere fredningssaken mens den er under arbeid. Men i et brev går det fram at Riksantikvaren ser for seg at fredningen av Skuibakken skal skje i forbindelse med kulturminneåret i 2009.

Tema for kulturminneåret er "dagliglivets kulturminner" og Riksantikvaren vil å markere dette med fredning av ulike kulturminner som særlig representerer fellesskapets opplevelser og verdier.

- Idrettsbevegelsen er en viktig del av dette felleskapet, men idrettsanlegg er til nå i liten grad representert på fredningslista, heter det i brevet.

Etter det NRK forstår kan Skui bli den aller første hoppbakken om oppnår fredningsstatus. En ny bragd for et hoppanlegg med allerede stolte tradisjoner.