Hopp til innhold

Vil frata kommunene helsesøster-ansvar

Fylketingpolitikere vil frata kommunene helsesøster-ansvaret, men fylkesrådmannen advarer mot flere oppgaver.

Fortsatt kaos når det gjelder regninger etter legebesøk i Tysfjord.

Fra kommune til fylke?

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Etter at det ble kjent at Østfold har elendig helsesøster-dekning, åpner flere partier for å la fylket overta ansvaret. De mener dagens tilbud er alt for dårlig.

– Alles ansvar

En av dem som er kritisk, er Fremskrittspartiets Erlend Wiborg.

– Når vi vet at hver elev her i fylket får fem minutter i året hver til helsesøster, er det for dårlig. Derfor er det viktig at vi styrker og ikke skyver ansvaret over på kommunen. Fylkeskommunen har penger og vi har ansvar for elevene i den videregående skolen og det anvaret må vi ta, mener han.

I dag er det kommunene som har ansvaret for helsesøster-tjenesten ved de videregående skolene og fylkesrevisjonen har avdekket at det er alt for mange elever per helsesøster i Østfold. Det verste eksempelet viser at trettenhundre elever må dele en helsesøster.

Både Høyre og Arbeiderpartiet vil se om det er mulig å overta ansvaret fra kommunene og får de støtte fra andre partier.

Wiborgs partifelle Monica Gåsvatn, sier noe må gjøres.

–Dette er et felles anvar vi har alle sammen og det ansvaret må vi ta. Ungdommene selv bryr seg ikke om det er kommunen eller fylket som kommer med pengene, de vil ha hjelp og den hjelpen må vi sørge for at de får, sier hun.

– Advarer

Fylkesrådmann Atle Haga, advarer politikerne mot å påta seg enda flere oppgaver.

Vi må konsentrere oss om det vi har ansvaret for, men så kan vi gå i dialog med kommunene og få til et godt samarbeid. Vi har ikke økonomiske muskler til å påta oss enda flere oppgaver enn de vi har i dag, sier han.

Men det vil heller ikke SVs May Hansen heller høre på.

Vi jobber inn mot våre sentrale politikere for å sørge for at ansvaret for helsesøster-tjenesten blir lagt der det hører hjemme, hos fylkeskommunen, sier hun.

Atle Haga vil se nærmere på helsesøster-tjenesten og hvordan den kan bli bedre . Det vil komme i en egen sak til politikerne.