Hopp til innhold

Vil forby sexkjøp i Oslo

Det må bli forbudt å kjøpe sex i Oslos gater, mener turistsjef Tor Sannerud. Neste uke avgjør Arbeiderpartiet om Norge bør gjøre som i Sveriges, og kriminalisere kjøp av sex.

Prostituert
Foto: PRAKASH SINGH / AFP

Turistsjefen mener problemet med pågående prostituerte i Kvadraturen og deler av Karl Johan nå er så stort at et forbud er det eneste riktige.

Reagerer på salgsteknikken

Turistsjef Sannerud sier at mange besøkende til byen reagerer sterkt på omfanget av gateprostitusjonen i Oslo.

- Ja, de har ingen forventninger om at de skal møte et slikt bybilde når de kommer til Norges hovedstad, sier han.

- Det er til dels kraftige reaksjoner på den formen for salgsteknikk som noen av disse utlendingene bruker, og mange er svært forundret over at dette er tilstede i sentrum av en av verdens rikeste byer, sier Sannerud.

 

Tor Sannerud
Foto: Knut Falch / Scanpix

- Må gjøre noe drastisk

Nå vil han at Norge følger etter Sverige, og gjør det til en kriminell handling å betale for sex.

- Hvis et slik forbud har hatt en positiv utvikling i Stocholm, kan jeg ikke skjønne annet enn at det samme vil skje i Oslo. Man blir ikke kvitt problemet over natta, det er et sett med virkemidler som skal til, men jeg tror at vi må gjøre noe drastisk nå, hvis vi skal stoppe den dramatiske utviklingen vi har sett de siste årene, sier Sannerud.

Etter at SV og Senterpartiet nå vil ha et forbud mot kjøp av sex, sitter Arbedierpartiet på vippen, og bestemmer seg på landsmøtet i neste uke.

- Fortjener et annet sentrum

Sannerud er ikke enig i justisminister Knut Storbergets påstand om at et forbud mot sexkjøp vil få de prostituerte til å "gå under jorden", og at det vil forverre situasjonen for de prostituerte.

- Etter som jeg forstår er den aller største delen av prostitusjonen i Oslo allerede under jorden. Om andelen blir større, kan ikke jeg si, men jeg synes vi fortjener et annet sentrum, sier Sannerud.

- Mange er utrygge

Direktør Morten Fure i Oslo Handelsstands forening mener også at å kriminalisere horekunder kan være veien å gå.

- Vi har lenge ment at politiet har for dårlige virkemidler til å ta tak i problemet. Og problemet har blitt så stort at det trekkes inn i Karl Johan, hvilket medfører at blant andre familier med barn ikke kan bevege seg fritt. De føler seg utrygge og tar andre veier enn hovedgaten vår, og det mener vi er svært beklagelig, sier Fure.