Vil forby forbikjøring for lastebiler

UP ønsker å forhindre at lastebiler foretar farlige forbikjøringer.

Lastebiler på E6

Lastebilene ligger tett inntil hverandre når de dundrer gjennom Østfold på E6.

Foto: Tomas Berger/NRK

Stein-Olaf Røberg

UP-sjef i Østfold og Follo, Stein-Olaf Røberg.

Foto: NRK

UP-sjef i Østfold og Follo, Stein-Olaf Røberg, sier at UP lover tiltak for å forhindre massekollisjoner som den som skjedde i Sverige i går.

Med vogntog på 50 tonn som dundrer forbi hverandre på E6 gjennom Østfold og Follo frykter han at katastrofeulykken like gjerne kunne ha skjedd i Norge.

– Det kunne det. Vi har firefelts motorvei og høyhastighetsvei, vi har mye tungtrafikk og hovedåren til og fra kontinentet går blant annet gjennom mitt distrikt, sier Røberg.

– En menneskelig feil

Jesper Bengtsson

Jesper Bengtsson hos politiet i Skåne.

Foto: NRK

Det var et voldsomt syn som møtte redningsmannskapene da tåken lettet på Europavei 4 ved Helsingborg i Sør-Sverige i går. 71 kjøretøy, over halvparten lastebiler, lå strødd utover motorveien.

Ulykken krevde ett menneskeliv og 46 personer ble skadet.

– Det var en menneskelig feil. Folk tror at man kan kjøre som man vil på motorveiene. Men her var det tett tåke, glatt og folk som kjørte for fort. Da skjer dessverre ting som dette, sier närpolissjef i nordre Skåne, Jesper Bengtsson til NRK.no.

(Saken fortsetter under videoen)

Lastebiler bør fratas retten til å kjøre i venstrefil på motorvei. Det mener UP, - som ønsker å forhindre farlige forbikjøringer og stoppe ukulturen med å holde kort avstand mellom kjøretøy. UP lover tilltak for å forhindre massekollisjoner som den i Sverige i går.

Det er episoder som denne UP vil forhindre.

– Avstandsholdet er helt sprøtt

Her hjemme i Norge er også de som kjører de tyngste kjøretøyene enige i at det ofte går for fort uansett vær, at det er mange stygge forbikjøringer og at bilene ikke holder god nok avstand.

– Det med avstandsholdet er helt sprøtt. Det er så viktig at det... sier Henning Johansen og lar konklusjonen bli hengende i lufta.

– Det er generelt en ukultur i transporten med dårlig tid, for høy fart og dårlige avstander. Jeg tror det er snakk om dårlig bedømmelse, sier Kenneth Johansen.

Et sikkerhetstiltak bør innføres så fort som mulig mener UP. Det må bli forbudt med forbikjøringer for lastebiler på motorvei. Av strakstiltak lover de flere kontroller.

– Et av tiltakene våre er å se på adferden og eventuelt gripe inn der vi mener at det er grunn til det, sier Stein-Olaf Røberg.

Kjedekollisjon på Tranarpsbron utenfor Helsingborg sør i Sverige i tirsdag.

Helikopterbilder av massekollisjonen