Hopp til innhold

Sofarussen: – Trenger ikke mye penger for å ha det gøy

– De må få gjøre som de vil, men det er ikke noe for meg, sier Theis Magelssen. Med sitt noe alternative framkomstmiddel utfordrer sofarussen nå bussrussen.

Jonathan Værnes

Jonathan Værnes sier 'Sofagrisen' er både miljøvennlig og billig i drift.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

– Russetiden varer i en knapp måned og mange skal også studere etterpå, så det er dumt å brenne av veldig mye penger på en så kort periode av livet, mener Theis.

Han får støtte fra resten av gjengen i sofaen.

De seks guttene fra Foss videregående skole i Oslo står i mot den voksende trenden med russebusser i millionklassen og utstyr for tusenvis av kroner.

– Det viser seg at man kommer langt med kreativiet, og ikke bare penger, smiler Erik Kjos Fonn.

Send oss bilde av din russebil/buss/sofa/eller sykkel! Send MMS til 1987 med kodeord "tips", eller e-post til nett.ostland@nrk.no.

Sofaen skårer høyt

Selv om pris var en faktor når guttene skulle skaffe seg transportmiddel til russetida, var det heller ikke alt.

– Det viktigste er å ha det gøy, og deler man pris på hvor gøy man har det, så vil jeg påstå at denne sofaen skårer høyt, påstår Jonathan Værnes.

Den røde og litt slitte to-seteren er døpt "Sofagrisen", men det er kanskje ikke en veldig treffende betegnelse på guttene i sofaen.

– Skal vi framover må to dytte og to styre framme, så da satser vi på at vi holder oss i god form gjennom russetida.

I motsettning til en van eller en buss, er sofaen både miljøvennlig og billig i drift.

Video Rød Ungdom vil ha slutt på dyr russefeiring

Her kan du se sofarussen i aksjon!

Vestkantes lekegrind

Iver Johansen Aastebøl, leder i Rød Ungdom

Iver Johansen Aastebøl, leder i Rød Ungdom.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Sofarussen er russ etter Rød Ungdoms smak. De mener russetiden er i ferd med å bli en feiring der bare de rikeste kan hevde seg.

– Jeg får følelsen av at russetiden er i ferd med å bli vestkantens lekegrind. Vi ser et pengekappløp med stadig dyrere busser, klær og utstyr, sier leder Iver Johansen Aastebøl.

Rød Ungdom vil ha på plass tiltak for å begrense pengebruken, og ønsker blant annet nekte selskapene som tjener penger på russen å ta ut utbytte.

– Vi ser at det drives aggressiv markedsføring og enormt mye skolebesøk. Disse selskapene har interesse av at russefeiringen blir stadig lengre og dyrere, sier Aastebøl.

Rød Ungdom vil også sette ett pristak for russebusskåringene.

– Mange har ikke råd til å kjøpe seg inn i det øverste selskapet, sier Aastebøl, som mener det haster å bremse utviklingen.

Video Russen på Tryvann

Se russens feiring på Tryvann.

Avviser kritikken

Med lydrigger og utstyr til hundretusenvis av kroner, har de dyreste russebussene i Oslo og Akerhus i år en prislapp på over to millioner kroner.

Også i Bergen har dyre busser dukket opp de siste årene, og russen selv mener trenden med storslåtte feiringer sprer seg.

Russedress og Russeservice, som er to av de største selskapene som leverer utstyr til russen, omsatte i 2009 for rundt 70 millioner kroner tilsammen.

– Vi som alle andre komersielle selskap må følge norske lover når det gjelder utbytte, sier daglig leder i Russeservice Ole Jørgen Smedsrud.

Han avviser kritikken fra Rød Ungdom.

– Våre skolebesøk er ikke hyppigere enn før. Vi er selvfølgelig en pådriver for å selge varene våre, men vi ser at russen gjennomsnittlig ikke bruker mer penger hos oss nå enn de siste årene.

Heller ikke Russedress er enige i at de er med på å drive det Rød Ungdom kaller et pengekappløp videre.

– Vi bruker mye mindre på markedsføring enn for eksempel moteindustrien, sier Knut Gresvik i Russedress til NRK.

Han mener debatten om utbyttestopp er et politisk spørsmål som ikke hører hjemme i en debatt om russen.

– Jeg synes vi skal være forsiktige med å sitte på en høy hest og mene for mye om hvordan de velger å feire, og hvor mye penger de bruker.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vil ikke moralisere

Selv om Arbeiderpartiets Ungdomsfylking i Oslo (AUF) er enige med Rød Ungdom i at mange bruker for mye penger på russetiden, mener de forslaget om utbyttestopp er urealistisk.

Håvard Vederhus, leder i AUF Oslo

Håvard Vederhus, leder i AUF Oslo.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

– Jeg tror ikke vi skal gå ut med pekefingeren på den måten og starte med forbud, sier leder Håvard Vederhus.

Han mener andre tiltak kan benyttes for å forhindre at russetiden oppleves ekskluderende for de som ikke har råd til å bruke mye penger.

– Jeg tror heller vi må jobbe med holdningsskapende arbeid på skolene, og vi må få folk til å forstå hva som er fornuftig bruk av penger.

Geografiske begrensninger

– Ops! Et hull i veien. Dårlig veistandard er en utfordring, når man har så små hjul, ler guttene på vei til buss-stoppet.

Selv om en sofa har noen tydelige begrensninger i forhold til større kjøretøy, er guttene strålende fornøyd med at de kan den med seg på fest, fotballkamp, og på skolen.

– Mens de andre må ha bussene sine på en parkeringsplass, så kan vi ta med sofaen overalt. Og så er den utrolig digg å sitte i, sier Ole Steen Karlsen.

Når bussen omsider kommer deler ikke sjåføren entusiasmen over å ha med den røde sofan med klistremerker og fløyter, og frykter at det blir bråk om noen med barnevogn kommer på.

– Da prøver vi heller T-banen, jeg er sikker på at det går, foreslår Jonathan.

Hemmelig budsjett

Russebusser 2011

Russebussen 'The Bank' kostet 1,6 millioner kroner. Det kan bli langt mellom slike busser hvis Rød Ungdom får bestemme.

Foto: Ingrid Vestre Haram/Privat

Når det blir snakk om totalkostnaden for "Sofagrisen" holder de seks sofarussene kortene tett til brystet, men går etter hvert med på å lette litt på sløret.

Ole Steen Karlsen

Ole Steen Karlsen håper flere vil kaste seg på trenden og velge russesofa over russebuss.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

– Budsjettet vårt er egentlig hemmelig, men jeg kan si så mye som at vi i hvert fall har brukt over 200 kroner hver, røper Jonathan med et smil.

Han mener det er store forventninger til at man skal bruke mye penger for å feire slutten på 13 års skolegang.

– Jeg kjenner 10. klassinger som allerede har startet å spare til russetiden. Selv om de fleste sier at de jobber for pengene selv, er det et usunt bilde å sende til neste generasjon som skal ha det gøy.

Forslagene til Rød Ungdom er guttene litt uenige om.

– Det blir vanskelig å legge inn restriksjoner på noe som er privat, mener Jonathan, mens Ole ser saken fra en litt annen side.

– Jeg synes det er en god ide. Da hadde vi kanskje fått flere russesofaer etter hvert, og kanskje om ti år - egne russesofakåringer!