4 av 10 vil legge ned fylkeskommunen

– Ingenting ville gledet meg mer enn å bli den siste som innehar fylkesordførervervet, sier Høyres toppkandidat i Østfold

Østfold fylkeskommune administrasjonshus

Østfold fylkeskommune har et flott administrasjonsbygg i Sarpsborg.

Foto: NRK

I en spørreundersøkelse gjennomført av InFact for NRK i desember svarer godt over 40 prosent av de spurte at de ønsker å fjerne fylkeskommunen som forvaltningsmyndighet.

Simen Nord

Simen Nord fra Høyre kan godt tenke seg å bli Østfolds siste fylkesordfører.

Foto: Trond-Øyvind Karterud / NRK

Viljen er størst blant velgerne til Høyre, Venstre og SV.

– Jeg syns det er gode tall som viser at mange er enige i Høyres politikk, og at vi særlig blant våre egne velgere har truffet riktig med våre standpunkter, sier fylkesordførerkandidat Simen Nord fra Østfold Høyre til NRK.

Overflødig

På nasjonalt plan er det særlig to partier som har sagt klart og tydelig at de ønsker å legge ned det regionale forvaltningsnivået – Høyre og Frp. De andre partiene er delt i synet på om de ønsker større regionkommuner til erstatning for dagens fylkeskommuner, eller å beholde dagens fylkeskommuner.

– Oppgavene kan fordeles mellom det statlige og det kommunale nivået, og da er det ikke nødvendig med et fylkeskommunalt nivå som skal ta hånd om noen oppgaver, sier Nord.

Bør fylkeskommunen bestå?

Mann

Kvinne

Totalt

Ja

33,1%

39,5%

36,2%

Nei

49,7%

36,7%

43,3%

Vet ikke

17,2%

23,8%

20,5%

Kilde: InFact

Som Høyres toppkandidat skal han kjempe for å bli den neste fylkesordføreren i Østfold, og han ser gjerne at han også blir den siste.

– Ingenting ville gledet meg mer, for å si det sånn. Jeg tror tiden etter hvert begynner å bli moden for å ta den beslutningen og da mangler vi bare flertall i Stortinget, sier han.

– Hverken fugl eller fisk

Nord tror noe av grunnen til at såpass mange ønsker å fjerne fylkeskommunen er at de ikke er orientert om hvilke oppgaver som tilhører dette forvaltningsnivået.

– Det blir hverken fugl eller fisk for mange. De føler vel kanskje ikke den samme tilknytningen til fylkeskommunen, og da tenker jeg at det er bedre å plassere ansvaret og oppgavene et sted hvor det er lett å kjenne igjen den ansvarlige.

Den nåværende fylkesordføreren i Østfold, Ole Haabeth (Ap), tror folk flest ikke ser hva det vil innebære å legge ned fylkeskommunen.

– Vi vet at vi må ha kommuner på 100 000 innbyggere hvis disse skal overta for eksempel videregående skoler, så jeg tror ikke konsekvensene av spørsmålsstillingen er forklart for folk, sier han til NRK.

Åpen for regionkommuner

Ole Haabeth

Fylkesordfører Ole Haabeth er åpen for endringer.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Haabeth tror ikke at løsningen er å fjerne mellomleddet i den norske forvaltningsmodellen, men er likevel åpen for å gjøre endringer.

– Jeg tror det er mange med meg i mitt parti som gjerne ser at vi får større regioner som også kan overta en del statlige oppgaver.

– På den måten får vi til en demokratiseringsprosess hvor flere oppgaver blir styrt av folkevalgte, sier fylkesordføreren.

Les også: KrF vil skrote fylkeskommunene