Vil emigrere fra USA og Trump til Ringerike

Det begynte som et litt tullete pr-stunt i kjølvannet av det amerikanske presidentvalget. Men nå viser det seg at en del amerikanere faktisk ønsker seg en ny start i Norge.

emigrate.me

Denne nettsiden var oppe 28 timer etter at Donald Trump vant det amerikanske presidentvalget.

Foto: Skjermdump

Kathrine Briseid

Informasjonsrådgiver i Ringerike kommune, Kathrine Briseid.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– De er veldig nysgjerrige på hvordan vi kan hjelpe dem med å flytte til Norge. De har veldig lyst til å bidra og de er veldig skeptiske til utviklingen der de bor nå, sier Kathrine Briseid i Ringerike kommune.

Nettsiden emigrateme.com ble opprettet av næringslivet i Ringeriksregionen etter det amerikanske presidentvalget. Mest som et pr-stunt, men nå har siden hatt tusenvis av besøk. Den siste tiden har over 100 familier og personer tatt kontakt via nettsiden.

– Det er i hovedsak høyt utdannete mennesker. Mange av dem har en relasjon til Norge. Så de har et godt inntrykk av regionen fra tidligere, forklarer Briseid.

– Hva sier de når de tar kontakt?

– Det er flere som er bekymret for hva slags oppvekstmiljø barna deres skal ha og de ønsker seg fort bort.

Seriøse henvendelser

Hun forteller at den siste henvendelsen kom for et par dager siden, og at kommunen ser på de rundt 100 henvendelsene som seriøse.

Henrik Heldahl

Kommentator hos amerikanskpolitikk.no, Henrik Heldahl.

Foto: Pressefoto / amerikanskpolitikk.no

– Det var en vits som gikk rundt før og rett etter valget at hvis Trump vant, så skulle folk flytte ut av USA og for eksempel emigrere til Kanada. Man tenker jo det er en overdrivelse og tull som folk har sagt med litt glimt i øyet. Så det er overraskende at det er såpass mange, sier kommentator Henrik Heldahl i amerikanskpolitikk.no.

Han tror at ønsket om å emigrer vil roe seg etter hvert som hverdagen med den nye presidenten går sin gang. Men han er ikke overrasket over at det er de med høy utdanning som vil vekk.

– Han har en veldig antivitenskapelig agenda, med å for eksempel fjerne klimavitenskapelige artikler fra offentlige nettsider. Han har flørtet med å gi CIA muligheten til å drive med tortur igjen. Det er snakk om en nedsabling av Obama sin helsepolitikk. Det er mye som for visse personer stikker veldig dypt, forklarer Heldahl.

emigrateme

Nettsiden tilbyr også norskkurs for amerikanere som vil forberede seg på en framtid i Norge.

Foto: Skjermdump

Håper på et kapittel to

Pelle Gangeskar

Næringsutviklingssjef i Ringerike utvikling, Pelle Gangeskar.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Vi ser jo en effekt. Etter presidentinnsettelsen har besøket fra amerikanske IP-adresser blitt firedoblet på denne nettsiden. Så her er det fortsatt en interesse for Ringerike og mulighetene her, sier Pelle Gangeskar i Ringerike Utvikling.

Siden er nå delt over 10.000 ganger på Facebook i USA. Nå gjør de sitt for å skaffe emigrantene de rette kontaktene.

– Vi har satt en god del av dem som har henvendt seg til oss i kontakt med bedrifter i regionen. Og vi håper jo at det skal dukke opp noen så vi får et kapittel to av dette eventyret, sier Gangeskar.