Hopp til innhold

Vil DNA-teste ektepar fra Tsjekkia

Oslo-politiet står fast på at de har vært i kontakt med tjekkisk politi, som forteller at de har snakket med et par som har identifisert «John Smith» som sin sønn.

Mann med hukommelsestap

FUNNET I SNØFONN: Mannen som kaller seg «John Smith» ble i desember i fjor funnet forkommen ved et industriområde i Grenseveien i Oslo.

Foto: Oslo politidistrikt

– Vi står fast ved de opplysningene vi gikk ut med i onsdag kveld, sier politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslo politidistrikt til NRK.

Politiadvokat Sturla Henriksbø

Politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslo politidistrikt sier de har vært i kontakt med tjekkisk politi.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Vi har vært i kontakt med tjekkisk politi, som forteller at de har snakket med et par som har identifisert mannen som sin sønn.

Oslo-politiet gikk denne uken ut med bildet av mannen i håp om å få klarhet i hvem han er. Mannen hadde mistet hukommelsen da han ble funnet svært forkommen i en snøfonn i Grenseveien i Oslo 14. desember i fjor.

  • LES OGSÅ: Politiet har fått inn flere tips
  • LES OGSÅ: «John Smith» er identifisert

Det var et tsjekkisk tips på bakgrunn av mediedekningen der, som ledet politiet på sporet av identiteten hans. Etter anmodning fra norsk politi oppsøkte tsjekkisk politi i går foreldrene, som bekreftet fra foto at mannen er deres sønn.

Da NRK snakket med «John Smith» torsdag kveld fortalte han at politiet informerte ham om sporene til Tsjekkia, men at han ble informert gjennom media om at foreldrene hadde meldt seg.

– Jeg har ikke ord. Når de sier at de er foreldrene mine, så må jo det bety at de kjenner meg, sier han til NRK.

Han sier at ingenting i hukommelsen hans er endret, og han lurer på om bilder eller stemmene til foreldrene hans vil vekke minnet til live igjen.

Vil ta DNA-test

Nå vil norsk politi gjøre flere undersøkelser, blant annet gjennom kontakt med foreldrene.

– Målet er å få ytterligere formell verifisering av identiteten, blant annet gjennom DNA-sammenligning. Politiet legger per nå til grunn bekreftelsen fra tsjekkisk politi, heter det i en pressemelding fra politiet.

Politiet skal torsdag formiddag ha et møte med John Smith og hans bistandsadvokat.

SE VIDEO: Da NRK intervjuet John Smith onsdag sa han at han frykter dem som skal ha mishandlet han.

Svært forkommen, neddopet og preget av mishandling ble han funnet i en snøfonn i Grenseveien i Oslo den 14. desember i fjor.
Han husker hverken navnet sitt eller hva slags liv han tidligere har levd, men han snakker og forstår flere språk. Nå har han levd i Oslo i snart fire måneder, uten å vite hvem han er.