– Mine døtre sier de er villige til å dø i Syria

De to somaliske søstrene fra Akershus, som har reist til Syria, sier de vil bidra til jihad. Det forteller faren deres til NRK.

Kamper i Syria

De to savnede tenåringsjentene som er bosatt i Akershus har ytret ønske om å «kjempe som gode muslimer» i Syria.

Foto: AREF HRETANI / Reuters

NRK var sent tirsdag kveld i kontakt med faren til de de to døtrene som forlot Norge i slutten av forrige uke. I en e- post til faren fortalte døtrene at de var på vei til Syria, for å bidra i kampen der.

– Akkurat nå befinner jeg meg på et hotell rundt 50 km fra Syria.

Faren forteller at han er i Hatay-provinsen i Tyrkia, få mil fra den syriske grensen. Han har fått signaler om at hans døtre er i samme by, og at de ennå ikke har kommet seg inn i det livsfarlige, krigsherjede landet. Han har hatt telefonkontakt med den eldste datteren, forteller han.

– Hun tok telefonen da jeg ringte. Jeg prøvde å overbevise henne om at hun hadde gjort feil, men det gikk ikke. Hun avbrøt meg og sa: «Pappa, bare glem det. Det er for sent.»

Nå får han ikke lenger kontakt med jentene når han ringer.

Tror døtrene er hjernevasket

Sist lørdag fikk han det han selv kaller en sjokkbeskjed. På e-post kom meldingen om at døtrene allerede hadde reist av gårde.

– De skrev at de dro til Syria for å være med på jihad der. Da meldte jeg fra til norsk politi med en gang.

– Kom dette som en overraskelse?

– Jeg ble sjokkert. Som enhver far som hører noe slikt, at ens egne døtre har dratt til et urolig sted. Jeg ble sjokkert.

Faren forteller at døtrene må ha blitt radikalisert, hjernevasket.

– Begge to må ha blitt hjernevasket. Jeg vet ikke av hvem, men det må ha skjedd i Norge. Jeg kaller det hjernevasking når du blir overtalt av en eller flere personer som sier du må dra til Syria, å dø der. Det kaller jeg hjernevasking, sier faren.

Syrisk helikopter har blitt skutt ned nær Hatay-provinsen på grensen mellom Syria og Tyrkia

Fra grenseområdet ved Hatay-provinsen, hvor faren til de to tenåringsjentene befinner seg. Røyken stiger fra den syriske siden av grensen mellom Syria og Tyrkia etter at tyrkisk militære har skutt ned et syrisk militærhelikopter da det entret tyrkisk luftrom.

Foto: Ap

– Vil delta i jihad

NRK har vært i kontakt med venner av faren, som beskriver han som en svært rolig mann uten islamistiske eller religiøst ytterliggående holdninger. En svært liberal mann som selv er musiker og elsker dikt, sier en nær venn.

Faren tror at hans døtre har planer om å hjelpe til med humanitært arbeid, ikke kjempe med våpen i hånd.

Nå er han altså i et fremmed land, for å lete etter to døtre som ikke vil snakke med ham. Den siste telefonsamtalen med den eldste datteren var nedslående for faren.

– Både i e-posten og i telefonsamtalen fortalte hun at hun har reist til Syria for å delta i jihad og kanskje dø der. Hun er villig til å dø.

– Sa hun det til deg?

– Ja, det sa hun.

Åstedet for én av de to bombeekplosjonene i Reyhanli

Myndighetene rydder opp etter at to bilbomber eksploderte i byen Reyhanli i Hatay-provinsen i mai.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters