Hopp til innhold

Vil bytte til 17. mai-gata

Rune Gerhardsen mener det er feil at hele Norges paradegate skal være oppkalt etter en okkupant, og en fiende av 17. mai. Nå synes han det er på tide at gaten får nytt navn.

Karl Johan 17.mai

Rune Gerhardsen ønsker et nytt navn på Karl Johans gate. Han støtter historiker Arne Finboruds forslag, 17. mai-gata.

Foto: Ness, Rune Petter / SCANPIX

- Det er jo et enormt paradoks at vi 17. mai roper hurra mens vi går forbi statuen av den eneste som bekjempet både grunnloven og feiringen av dagen, sier Gerhardsen til Aften.

Navneskifte under grunnlovsjubileet

Han foreslår et navneskifte under grunnlovsjubileet i 2014.

Historiker Arne Funborud startet, ifølge Aften, debatten da han, i et brev til kulturkomiteen i bystyret, ba politikerne sette navnebyttet på dagsordenen.

- Hvis ikke 17. mai toget gikk gjennom denne gaten, hadde det kanskje ikke vært like interessant, sier Gerhardsen til NRK.

17. mai-gata

Han er forundret over at Oslo hedrer og ærer en okkupant og "en sviker av natur". Historikeren foreslår et bytte til enten Eidsvolds gate eller 17. mai-gata som ifølge Funborud er samlende navn med innhold, skriver Aften.

Gerhardsen støtter forslaget med 17. mai-gata, ettersom mange byer oppkaller steder etter viktige datoer. Dessuten mener han feiringen av 17. mai blir mer og mer viktig for folk.

- Ikke kluss med byens identitet

Byrådsleder i Oslo kommune, Erling Lae mener diskusjonen bør skrinlegges.

- Det har vært Karl Johans gate siden 1852, så denne diskusjonen synes jeg burde skrinlegges så vi kan diskutere viktigere ting, sier Lae til NRK.

- Dette er en del av byens indentitet, så ikke kluss med den, sier Lae i svar til Gerhardsen.