Hopp til innhold

– Fortsatt dårlige holdninger mot tatere

DRAMMEN (NRK): Romanifolket og tatere opplever fremdeles rasisme og dårlige holdninger fra norske myndigheter. Onsdag kom kommunalminister Jan Tore Sanner for å høre historiene til taterfolket i Buskerud.

Alexandra Karlsen, Johan Lindberg og Lennart Karlsen

Alexandra Karlsen, Johan Lindberg og Lennart Karlsen var blant deltakerne på dialogmøtet i Drammen.

Foto: Nora Brønseth / NRK

– Tatere kom med svartedauden til Norge. Det ble vi fortalt av lærerne på skolen, sier 23 år gamle Alexandra Karlsen.

Mange historier om hva enkelte fra romanifolket har opplevd, kom fram da kommunalministeren inviterte til dialogmøte i Drammen onsdag kveld.

– Hvis det ble borte ei lue eller en vott på skolen, slik som ofte skjer på en barneskole, var det taterne som fikk skylda for at de hadde tatt det. Vi fikk sinte foreldre hjem på døra, forteller Monica Karlsen.

Opplever fortsatt rasisme

Lennart Karlsen

Lennart Karlsen forteller at han opplever mye av det samme som tidligere generasjoner tatere.

Foto: Nora Brønseth / NRK

Romanifolket har blitt utsatt for grove overgrep av det norske samfunnet. Blant annet ble taterbarn tatt fra foreldrene og plassert på barnehjem og i fosterhjem.

Fremdeles føler mange av dem at de blir sett ned på av samfunnet, og mange av dem opplever rasisme.

– Du føler at flere hundre år med negativ historie rammer deg igjen. Det foreldrene dine snakket om, er like tydelig og pulserende i mitt eget samfunn, sier Lennart Karlsen.

Stoler ikke på myndighetene

En rapport som nå er ute på høring har som mål å gjenoppbygge tilliten mellom romanifolket og norske myndigheter. Rapporten er bakgrunnen for at kommunalministeren nå gjennomfører ti dialogmøter rundt omkring i landet.

Monica Karlsen

Monica Karlsen er redd dårlige holdninger blant offentlige myndigheter skal ødelegge for høringsrunden.

Foto: Nora Brønseth / NRK

– Rapporten avdekker at det fins dårlige holdninger i alle offentlige instanser, kanskje særlig i politiet, barnevern og i skolene. Det merker vi som folk hele tiden, sier Monica Karlsen.

Med bakgrunn i hennes påstand, er hun bekymret for at det skal bli en dårlig høringsrunde om rapporten. Ifølge Karlsen er mange fra romanifolket redd for å eksponere seg og uttrykke sine meninger.

– Samtidig har vi en majoritet som har vært veldig aktiv i å uttrykke negative meninger. Når vi kanskje ønsker å rette negativ kritikk mot myndighetene, og de samtidig kontrollerer det som legges ut, er jeg bekymret for at dette ikke skal bli en rettferdig prosess, sier Karlsen.

– Har fortsatt en vei å gå

I 1998 kom norske myndigheter med en offentlig beklagelse for overgrep mot romanifolket. Den beklagelsen har senere regjeringer stilt seg bak, ifølge kommunalminister Jan Tore Sanner. Han forstår likevel at mange fra romanifolket kan ha liten tillit til myndighetene.

Jan Tore Sanner på tater-møte

Kommunalminister Jan Tore Sanner skal holde ti dialogmøter rundt omkring i landet.

Foto: Nora Brønseth / NRK

– Overgrepene mot tatere og romanifolket er en skamplett i norsk historie. Derfor er det viktig at vi får fram kunnskap, og at vi bruker tid til å bygge tillit for framtiden, sier Sanner.

Han mener det har skjedd mye positivt siden beklagelsen kom i 1998. Likevel berørte historiene ham.

– Det er sterke historier. Det er mange fortsatt opplever diskriminering, viser at vi har en vei å gå sammen, avslutter Sanner.