Hopp til innhold

Vil bruke 15 millioner for å få kontroll over tiggerne

Byrådet i Oslo vil innføre elleve tiltak for å håndtere tilreisende bostedsløse på en bedre måte. – Et byråd i villrede, mener Høyre.

Rom-kvinne tigger på Karl Johans gate

Nå kan folk som kommer til Oslo bli tvunget til å registrere seg hos politiet før de setter seg ned med koppen på gata.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi trenger et kraftig løft, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Han har kravene klare til kommunen, politiet og regjeringen.

Blant annet vil de rydde mer, bedre toalettilbudet, lage flere sengeplasser og vurdere meldeplikt for tigging.

Totalt skal de bruke 15 millioner på tiltakene.

Vil ha en ren by

Raymond Johansen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er ikke lovlig å campe overalt, og det er ikke lovlig å bruke utearealene som offentlig toalett. Det krever mye av politiet. Samtidig vil vi be regjeringen ta initiativ til å se på EØS-regelverket, for å se om de skal registrere de tilreisende bostedsløse som kommer hit, utdyper Johansen.

NRK har tidligere skrevet om at Oslo kommune hittil i år har fått uvanlig mange klager fra byens innbyggere om forsøpling. I 2016 ryddet Bymiljøetaten 166 camper, og Johansen tror det vil bli flere i år.

– De har lov til å reise hit, men vi må sørge for at byen holder seg ren og ryddig.

Ber om staten om hjelp

Byrådet vil bruke ti millioner på rydding og renhold, over fire millioner på akuttovernatting og sanitærforhold og en halv million på et samarbeidsforum.

– I dag vil det være helt urealistisk å tro at vi som kommune skal ha ansvar for å skaffe alle de over hundre som er her overnatting. Det er ikke vårt ansvar.

Han peker på at staten også må gjøre en jobb.

– De må rydde opp på de områdene de eier, som rundt Sognsvann. De må også se på EØS-regelverket å se på muligheten for en meldeplikt, og politiet må få mer ressurser.

– Et byråd i villrede

I overkant mener Høyre.

Eirik Lae Solberg

Gruppeleder Eirik Lae Solberg (H).

Foto: Kjetil Grude Flekkøy/NRK

– Hvorfor be om at EØS-regelverket endres, når de når som helst selv kan innføre et tiggeforbud, slik vi har foreslått tidligere, spør Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i bystyret.

– Byrådet er i villrede. Dette er selvfølgeligheter av tiltak som allerede er varslet. Vi trenger ikke tiltak som skal utredes og vurderes. Jeg savner reel vilje hos byrådet, sier legger han til.

Solberg mener ingen av tiltakene vil oppnå merkbare forandringer for dem som opplever forsøpling i nærområdet. Onsdag vil han legge frem Høyres egne tiltak.

– Vi vil opprett innsatsteam som skal hindre at det etableres nye leire. Nå løper kommune og politi etter og rydder, men vi må heller være der før de blir etablert, sier han.

Men byrådsleder Johansen mener det er realistisk å få på plass alle elleve tiltak innen året er omme.

– Dette er for byens innbyggere, og er ingen oppfordring til at flere tilreisende kommer. Jeg håper folk allerede ser en forskjell. Vi bruker mye penger nå, og kommer til å bruke enda mer, sier han.