Vil brenne aviser fra 1800-tallet

Universitetet i Oslo sier lagerplassen trengs til møbler.

Universitetsbiblioteket

Ifølge Frode Meinich er ikke Universitetsbiblioteket interessert i samlingen. Arkivfoto.

Samlingen av nordiske og ikke-nordiske aviser ble reddet fra destruksjon i 2002.

Ildsjeler ved Nasjonalbiblioteket og Universitetet i Oslo fikk fraktet nesten 3000 hyllemeter med aviser til Follum Gård på Ringerike for trygg oppbevaring.

- Ikke nok interesse

Teknisk direktør Frode Meinich ved Universitetet i Oslo

Frode Meinich

Foto: Anniken Mihle / NRK

Men nå har direktør ved teknisk avdeling på UiO, Frode Meinich, bestemt at avisene skal destrueres og brennes. Han mener at det ikke har vært nok interesse rundt samlingen.

- Avisene har ligget på Follum i mange år, men det er ingen som har tittet i dem eller brukt dem. Nå har vi tenkt å rydde lageret, sier Meinich til Aftenposten.no.

- Hva skal dere bruke lagerplassen til?

- Vi har snakket om å sette en del antikvariske møbler som kommer fra oppussingen av Universitetsaulaen der. De trenger midlertidig oppbevaring, kan han fortelle.

- Kulturskadeverk

Edgar Ytteborg, som hadde tilsyn med samlingen før han ble pensjonist, sier til Aftenposten at dette er kulturskadeverk.

- Vi har ikke maken til samling noe annet sted i Norge. Dette er helt forferdelig, sier Ytteborg til Aftenposten.no.

Men direktør ved universitetets tekniske avdeling, Frode Meinich, som har avgjort at avissamlingen skal brennes, sier at man ikke kan ta vare på alt her i verden.

- Samlingen finnes andre steder i utlandet. Dette er gamle utenlandske aviser. Meg bekjent er det ingen som ønsker å ha dette. Dette burde vært gjort for lengst, sier han.

Venter litt på seriøse aktører

Meinich sier at verken Nasjonalbiblioteket, Universitetsbiblioteket eller Det Humanistiske Fakultet ved UiO er interessert i å beholde den.

UiO vil likevel vente litt med å kvitte seg med samlingen.

- Vi holder an kjøringen til forbrenningsanlegget litt. Dersom noen seriøse aktører ønsker denne samlingen, kjører vi de heller dit, sier Meinich.