Hopp til innhold

Vil bremse budrundene

Finansminister Kristin Halvorsen vil stoppe opphetede budrunder der selger og kjøpere presses til å by over evne.

Boligannonser
Foto: Lars Håkon Mosvold / Scanpix

Nå vil Kristin Halvorsen innføre en ny 24-timersregel.

Fra 1. januar 2007 blir det nemlig forbud mot at eiendomsmeklere formidler bud når budgiver har satt en såkalt akseptfrist kortere enn 24 timer fra den siste annonserte visningen, skriver Dagbladet.

Det vil i praksis bety at potensielle boligkjøpere vil være garantert at boligen ikke er solgt mens de fortsatt er på visning.

Kan miste konsesjonen

- Dette er et klimatiltak for å kjøle ned budrunden slik at selger og kjøper ikke skal presses til å ta kjappe avgjørelser.

- Boligkjøpere skal ha tid til å gjøre veloverveide beslutninger om det som jo er den største investeringen de fleste mennesker gjør, sier Halvorsen.

Bryter eiendomsmeklerne denne fristen kan de miste konsesjonen.

Innen meklingsbransjer er imidlertid troen på at regelen vil fungere etter hensikten ikke spesielt stor.

Meglerne raser

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) raser mot lovfestingen av en 24-timers budfrist.

- Det blir et rigid regelverk som fort kan få uheldige og ukontrollerte konsekvenser. Her blir det mange tapere, sier formann Øivind A. Tandberg i NEF.

- Eiendomsmegler får ikke lov til å fortelle selger om bud som står kortere enn 24 timer etter siste visning. Vi mener selger har krav på å vite om alle bud som kommer inn på sin bolig. I praksis betyr dette at selger faktisk kan risikere å ikke få høyest pris for sin bolig, sier Tandberg.

Ingen tro på lovendring

- Forslaget bærer preg av de tider vi har nå, med et veldig sterkt boligmarked. Jeg skjønner at poenget er å roe salgsprosessen, men i realiteten fungerer dette veldig bra, mener Tandberg.

Han påpeker at eiendomsmeglerlovutvalget tidligere har foreslått at eiendomsmegleren skal kunne fraråde bud med urimelig lave frister.

- Vi har i dag allerede anbefalte regler for 24 timers frist som er utarbeidet i samarbeid med forbrukemyndighetene, men å lovfeste dette vil gjøre dette mer rigid, og ukontrollerbart, tror han.

Argumentet om at forskriftsendringen skal roe ned markedet har Tandberg liten tro på fordi 24-timersfristen bare tar for seg det første budet i en budrunde.