Hopp til innhold

Norske hoppledere på skolebenken

DRAMMEN (NRK): Alexander Stöckl har hatt stor suksess som trener for hopplandslaget, men har satt seg på skolebenken for å bli en enda bedre leder for utøverne.

Alexander Stöckl og resten av hoppledelsen

Alexander Stöckl og resten av hoppledelsen har gjort studenter av seg. De går ledelseskurs sammen med folk fra bedrifter og helt andre bransjer enn toppidrett.

Foto: Roger Lien / NRK

Til sammen 12 ledere fra hopplandslaget har vært studenter siden begynnelsen av februar. Kurset i prestasjonsledelse på Høgskolen i Sørøst-Norge handler om å få ledere til å skape resultater gjennom sine ansatte. Til sammen 36 studenter fra flere bedrifter og bransjer er representert. Og det er dette som har vært utrolig spennende sier Alexander Stöckl.

– Det at vi går her med ledere som jobber med helt andre ting er interessant. Det er mange paralleller til toppidretten, men det handler mye om å kommunisere slik at man blir en bedre leder som gir utøverne mulighet til å utvikle seg.

Hele hoppledelsen på skolebenken

Hopplandslaget har hatt en bedre sesong enn på flere år. Med et nesten nytt lag etter VM i Falun, ble det nytt gull under VM i skiflyvning i vinter. Men det er alltid noe å strekke seg etter sier Stöckl. Selv tar han også del i Olympiatoppens elitecoach-utdanning.

– Det går ikke lettere å lære ting når man blir eldre, men jeg synes det er viktig. Og det handler om å ikke bare om å gjøre utøverne bedre, men jobbe for et helt system i Skiforbundet.

Klassekamerater er sportssjef Clas Brede Bråthen og andre kollegaer på hopplandslaget.

– Vi har som mål å bli verdens viktigste hoppnasjon og jeg tror at faglig påfyll i form av lederutdanning er viktig for å nå det, sier Bråthen.

-Har gitt mersmak

Sportssjefen har fått smaken på studentlivet og allerede meldt seg på et nytt kurs fra høsten.

– Det er viktig å skaffe seg kunnskap som kan bidra til at norsk hoppsport vokser seg enda større og at alle de som legger ned masse frivillig arbeid føler at vi som sitter med lederansvar gjør en enda bedre jobb.

Hvordan skal du bruke det du lærer her i praksis i jobben din?

– Vi lever vel etter det prinsippet at man aldri blir ferdig utlært, så derfor har vi lyst til å søke ny kompetanse på alle områder. Vi ønsker å befeste vår posisjon som beste nasjon på herresiden, pluss at vi må løfte oss et par hakk på kvinnesiden.

Avtale om mer samarbeid

Høyskolen og Skiforbundet har nylig inngått en skriftlig avtale for å ramme inn samarbeidet med hopplandslaget, sier Inger Lise Nes, oppdragsleder ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Det var Skiforbundet som sist høst tok kontakt med høgskolen.

Inger Lise Nes

Inger Lise Nes, oppdragsleder ved Høgskolen i Sørøst-Norge

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Vi har en del kurs innenfor ledelse som de kunne ha behov for. Og nå har vi inngått et samarbeid fram til 2019. De skal lære å bli gode ledere som tenker strategisk for å nå målene.

Hva får høgskolen igjen for dette samarbeidet?

– Ja, det har jo allerede gitt oss en fjær i hatten synes vi, at de valgte oss. De kunne ha valgt mange andre gode leverandører av lederutdanning.